ANALIZA/Kako je Katar na kraju postao domaćin Svjetskog prvenstva

Sport
ANALIZA/Kako je Katar na kraju postao domaćin Svjetskog prvenstva
S obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo koje je u toku u Kataru, mnogi se pitaju kako je došao ovaj trenutak – da je mala zaljevska nacija s malom fudbalskom istorijom na kraju bila domaćin najvećeg događaja koji sport može ponuditi, piše CNN.

S obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo koje je u toku u Kataru, mnogi se pitaju kako je došao ovaj trenutak – da je mala zaljevska nacija s malom fudbalskom istorijom na kraju bila domaćin najvećeg događaja koji sport može ponuditi, piše CNN.

Katar se nikada ranije nije pojavio na turniru Svjetskog prvenstva i postao je prva nacija domaćin koja je izgubila prvu utakmicu turnira porazom od Ekvadora od 2-0 u nedjelju.

Kada je Katar imenovan za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. 2010. godine, izabran je ispred ponuda Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Japana i Australije.

Tokom procesa nadmetanja, suočio se sa nekoliko prepreka jer je FIFA, fudbalsko upravno tijelo, u tehničkim izvještajima ukazala na zabrinutost. Među njima je nedostatak postojeće infrastrukture i intenzivne vrućine u regiji tokom ljeta, kada se tradicionalno održavaju turniri Svjetskog kupa.

Izvještaji su čak išli toliko daleko da su kandidaturu Katara označili kao "visoko rizičnu", ali je zemlja ipak trijumfovala sa 14 glasova naspram osam glasova SAD-a u posljednjem krugu glasanja.

capture

Tada je Katar obećao da će učiniti svijet "ponosan na Bliski istok" kao prva zemlja iz regiona koja će biti domaćin turnira, dok je tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pozdravio mogućnost da nogometni događaj ode u "nove zemlje".

Ipak, ranije ovog mjeseca, rekao je švicarskim novinama Tages Anzeiger: „Katar je greška... izbor je bio loš.

“To je premala država. Fudbal i Svjetsko prvenstvo su preveliki za to.”

Blater je rekao da je FIFA izmijenila kriterije koje je koristila za odabir zemalja domaćina 2012. godine u svjetlu zabrinutosti zbog uslova rada na gradilištima vezanim za turnire u Kataru.

Sa populacijom od tri miliona stanovnika, manjim od one u Connecticutu, Katar je uložio milijarde u svoju fudbalsku infrastrukturu u pripremi za turnir 2022. godine.

Ali nastavljaju se pitanja o tome kako je Katar osvojio pravo na Svjetsko prvenstvo.

Tek u martu 2020., Ministarstvo pravde SAD-a je navelo da su najviši zvaničnici primali mito u okviru procesa glasanja za izbor Rusije i Katara za domaćina turnira za događaje 2018. i 2022. godine – tvrdnje koje su ruski zvaničnici negirali, a katarski zvaničnici rekli da su„ lažne” u izjavi za CNN.

DOJ godinama istražuje navode o korupciji u međunarodnom fudbalu, uključujući FIFA-u. Do danas je bilo više od dvadesetak osuđujućih presuda, a neki slučajevi su u toku.

U saopćenju FIFA-e u aprilu 2020. navodi se da „podržava sve istrage navodnih krivičnih djela u vezi s domaćim ili međunarodnim fudbalskim takmičenjima i da će nastaviti pružati punu saradnju službenicima za provođenje zakona koji istražuju takva pitanja.

“FIFA pomno prati ove istrage i sva povezana dešavanja u pravnim procesima koji su u toku u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta.

Kritika ljudskih prava

S obzirom na minimalnu infrastrukturu koju je Katar imao u vrijeme kada je dobio pravo domaćina Svjetskog prvenstva, sedam novih stadiona je podignuto uoči turnira, kao i novi hoteli i proširenja na aerodrom, željezničku mrežu i autoputeve u zemlji.

To je dovelo do oslanjanja na katarske radnike migrante, koji čine 90% ukupne radne snage, prema Amnesty Internationalu.

Od 2010. godine, mnogi radnici migranti su se suočili sa kašnjenjem ili neisplaćenim platama, prinudnim radom, dugim satima po vrućem vremenu, zastrašivanjem poslodavaca i nemogućnošću da napuste svoje poslove zbog sistema sponzorstva u zemlji, utvrdile su organizacije za ljudska prava.

U međuvremenu, diskriminacija LGBTQ osoba koju podržava država Katar također je kritizirana u godinama koje su prethodile Svjetskom prvenstvu.

Možda najočitiji znak da se ovo Svjetsko prvenstvo razlikuje od većine je odluka da se održi u novembru i decembru, a ne u junu i julu kao što je uobičajeno.

U petak je FIFA objavila da se alkohol neće prodavati na stadionima, a zatim su u ponedjeljak kapiteni iz sedam zemalja upozoreni da će dobiti žute kartone ako nose trake na rukama koje promiču inkluziju i protive se diskriminaciji.

Ipak, vrijeme će pokazati šta će biti naslijeđe ovog Svjetskog prvenstva i po čemu ćemo ga pamtiti.

 

 

Ne propustite