OVE GREŠKE SVI PRAVE KADA MJERE PRITISAK I ZATO IMATE NETAČNE REZULTATE: Dobro obratite pažnju

Porodica i zdravlje
OVE GREŠKE SVI PRAVE KADA MJERE PRITISAK I ZATO IMATE NETAČNE REZULTATE: Dobro obratite pažnju
.

Pri merenju pritiska većina pravi greške koje mogu skupo da ih koštaju. Baš zato rezultati mogu da budu netačni i da ozbiljno variraju.

Evo kako da izbegnete greške koje mnogi prave:

1. Kućna merenja mogu da budu nepouzdana, a često je odlazak kod lekara nepraktičan i zamoran, ali krvni pritisak možete proveriti i u apoteci. U apotekama moraju da se koriste samo aparati za merenje krvnog pritiska koji su baždareni i odobreni od Evropskog društva za hipertenziju.

2. Efekat belog mantila. Nekada je moguće dobiti više vrednosti ako merite pritisak kod lekara ili u apoteci, zato je neophodno ponoviti nekoliko puta merenje kod kuće.

3. Merenje je najbolje izvesti ujutru između 9 i 10 časova ili između 17 i 18 časova.

4. Neophodno je da pre merenja mirujete bar 5 minuta.

5. Bez kafe, alkohola i cigareta. Pre merenja ovo su supstance koje morate da izbegavate. Takođe se ne savetuje da obavljate teže fizičke poslove.

6. Nikako ne prekrštajte noge. Na stolicu se namestite tako da vam bude udobno i oslobodite se viška odeće koja vam steže ruke.

7. Tri merenja. Za vreme meranja osoba ne sme da se pomera niti da priča. Često se merenje tri puta ponavlja, a ako su rezultati, odnosno prosek veći 0d 135/85 mmHg sumnja se na hipertenziju.

8. Kontrolni pregled. Jednom povišen krvni pritisak ne mora da znači hroničnu bolest. Zato je neophodno ponoviti pregled, kako bi doktor prepisao adekvatnu terapiju.

Izvor:Krstarica

Ne propustite