VUČIĆ: VOLIO BIH DA NAM DOĐE HRVATSKA, JAČI SMO OD NJIH; ĐOKOVIĆ: DOLAZIM NA FINALE, IGRAT ĆEMO TAMO!

Sport
VUČIĆ: VOLIO BIH DA NAM DOĐE HRVATSKA, JAČI SMO OD NJIH; ĐOKOVIĆ: DOLAZIM NA FINALE, IGRAT ĆEMO TAMO!
,

Srbiju je pogodila žestoka euforija uoči starta SP-a u Katru, na čijem će otvaranju u četvrtak igrati protiv Brazila. Najveća zgrada u Beogradu, poznata Kula, osvanula je u bojama Srbije s podrškom reprezentaciji. A slijedi u četvrtak sudar najvećeg favorita SP-a Brazila i, kako u Srbiji vole naglasiti ovih dana, favorita iz sjene - Srbije.

Euforiju je stvorila činjenica da kao rijetko kada imaju argumente za sudar s ostatkom svijeta, a argument je uvijek imati igrače u velikim klubovima i ligama. Pa tako Vlahović i Kostić igraju u Juventusu, Mitrović je ponajbolji strijelac Premier lige u Fulhamu… Dragan Stojković je dobro naučio da razbacivanja s optimizmom ne treba biti i što znači reprezentacija na velikom natjecanju, koju ne čine samo napadači. U eri Ivice Osima u Italiji, kada je nastupao, to je savršeno mogao naučiti. Zato će koliko god euforija bila na vrhunskoj razini, prvo trebati skočiti, pa reći hop. Složit će se da je Brazil jako opasan protivnik za početak, a ni Švicarska niti Kamerun nisu bezazleni.

Uglavnom, dominiraju euforične najave, tek im je mali problem bio upitnik oko ozljede Mitrovića, koji je otklonjen, pa će Stojković, kako stvari stoje za sudar s Brazilom imati najbolji mogući izbor. U optimizam bez granica uključio se i predsjednik države Aleksandar Vučić, koji ne bi bio to što jest da se ne dotakne Hrvatske. Hoće li mu se želje ispuniti pokazat će vrlo skoro vrijeme. Kaže Vučić u jednog TV emisiji ovih dana, sumnjajući u prolaz skupine, ali ne i osmine finala (!?)...

"U osmini finala trebamo ići na Urugvaj ili Portugal i ako prođemo grupu u kojoj su Švicarska, Brazil i Kamerun, možemo ići na Hrvatsku u četvrtfinalu i to bi bio veliki derbi. Oni imaju fantastičnu reprezentaciju, staru, iskusnu, sve majstor do majstora. Ali ja mislim da smo mi u ovom trenutku za nijansu jači. Volio bih vidjeti, bila bi strašna utakmica."

S posljednjom rečenicom se apsolutno slažemo, a s onom prije nje baš i ne. Ali, tko može reći ‘ne‘ takvoj najavi. Mi, bez obzira na to što nismo ‘predsjednik‘, ne bismo išli tako daleko.

A onda je stigla i poruka od Novaka Đokovića, koji je zaštitni znak srpskog sporta, koji kaže:

"Bit ću sigurno na finalu Mundijala, zato Srbija mora biti tamo. Ne znam hoću li stići pogledati neku utakmicu u skupini, ali na finalu sam sigurno. Poslao sam im poruku, cijela zemlja ih prati, želim im sve najbolje", u granicama sporta zadržao se veliki tenisač.

Dragan ‘Piksi‘ Stojković u ovom je trenutku najveći posao dobio na stišavanju euforije, svjestan i druge krajnosti koja se s tim može vratiti.

"Nogomet je jednostavna igra. Isti broj igrača igra u istim uvjetima, samo treba pokazati ko je bolji. Vjerujem da smo spremni da se suočimo s izazovom. Ne treba se bojati nikoga. Treba vjerovati u sebe i pokazati nogometnu inteligenciju. Mi definitivno znamo igrati, a otkad sam izbornik imamo i kemiju u momčadi. To je jako važno za ovakva natjecanja. Jedino nas zanima da Srbiju predstavimo na najljepši mogući način", zaključio je.

A što znače Stojkovićeve riječi najbolje će pokazati i riječi srpskog kapetana Dušana Tadića, koji je u Dohi proslavio 33. rođendan.

"Piksijevo iskustvo igranja na Svjetskom prvenstvu je ključno. On je igrao, zabijao golove i asistirao i zna sve što se može znati. On prenosi sva ta znanja i iskustva na nas i volimo raditi s njim. Imamo tešku skupinu, ali cilj nam je bio natjecati se s najboljima. Vrlo sam samouvjeren, a mislim da cijeli tim i cijela država osjećaju isto. Naša mlada generacija sa 20 godina bila je svjetski prvak prije nekoliko godina, a većinu igrača ovdje čine baš oni. Mislim da će to biti veliki plus za nas. Ako Srbija ne uspije doći do osmine finala, to će se smatrati razočaravajućim rezultatom."

Nit između realnosti i euforije je tanka, momčad je u realnosti, a navijači u euforiji. Naboj je uvijek dobro došao, ako ne bude mač s dvije oštrice. A ta druga oštrica mogu biti sudari s Kamerunom i Švicarskom. Tu je vjerovatno ključ osmine finala za Srbiju, Brazil kako prođe da prođe. Na SP-u ne pobjeđuje euforija, nego dosljednost, to je pravilo koje nikad nije prekinuto.

Ne propustite