Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s Osmorkom

Bosna i Hercegovina
Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s Osmorkom
.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da se čini da stvari idu u pravcu toga da će se fomirati koalicija Osmorke i HDZ-a i da nakon uspostave vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon da bi Hrvati birali člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Na pitanje da li su HDZ i Osmorka novi koalicijski partneri Čović je kazao da će vidjeti, ali da se čini da ide u tom pravcu.

"Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu kako bi ispoštovali sve rokove", rekao je Čović.

Smatra da imaju dovoljno kapaciteta da s Osmorkom formiraju izvršnu vlast do Božića.

"Tamo gdje možemo u kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara", naglasio je Čović.

Dodao je da se sa "uzurpacijom" pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata mora rasčistiti trajno i zbog toga priča o Izbornom zakonu.

"Moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi: To moramo kao deio reformi za kandidatski status uraditi", kazao je Čović.

Podsjećamo, jučer je u centralni SDP-a održan sastanak na kojem je prisustvovalo osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka - usaglašen.

Presudna politička borba u smislu izgleda buduće vlasti u Federaciji BiH i BiH odvija se u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH između stranaka Osmorke s jedne i SDA i DF s druge strane.

Izvor::Klix

Ne propustite