ONA JE NAJMOĆNIJA ŽENA ARAPSKOG SVIJETA I PRVA DAMA KATARA! Rodila je 7 djece, a ljepotom je i sa 63 bacila sve na koljena

Moda i ljepota
ONA JE NAJMOĆNIJA ŽENA ARAPSKOG SVIJETA I PRVA DAMA KATARA! Rodila je 7 djece, a ljepotom je i sa 63 bacila sve na koljena
-

Moza bint Naser je jedna od najmoćnijih žena u arapskom svijetu, i to ne bez razloga.

Šejha Moza bint Naser, koja je u avgustu napunila 63 godine, je jedna od tri žene katarskog emira i najmoćnija je žena u Kataru, a već godinama je posvećena humanitarnom radu, kao i radu u oblasi socijalne politike i obrazovanja. Takođe važi za jednu od najbolje odjevenih žena svijeta. Za nju se vezuje zanimljiva modna ali i šira životna priča.

Posjeduje čak sedam počasnih doktorata, u Gazi je pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen doprinos "Katar fondaciji", kojom upravlja njen suprug, vrlo je značajan. 

Šeika Moza je rođena 1959. godine, u gradu Al Kor, na severnoj obali Katara. Sa ocem je živjela nekoliko godina u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamada Tanija, vratila u Katar. Za Hamada bina Khalifa Ala Tanija udala se 1977. godine kada je imala samo 18 godina, a dobili su sedmoro djece - pet sinova i dvije ćerke. Za nju kažu da je najveća Hamadova ljubav, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete katarskog vladara, proglašen je za prijestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

profimedia-0332821058

Nakon udaje, njen otac, radikalni borac za ravnopravniju podjelu bogatstva u Kataru, poslat je u zatvor od strane njenog svekra zbog navodne neposlušnosti. To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad svrgnuo sa vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cijenjena figura svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažovanja i snažan primjer emancipacije žena, u sredini u kojoj je to vekovima onemogućavano.

Obezbijedila je sebi mjesto u krugu najuticajnihih ljudi svijeta čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje. Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica Al Džezira televizijskog kanala za djecu. Forbs ju je svrstao na 74. mesto, liste "100 najmoćnijih žena svijeta".

Moza je supruga često pratila na njegovim službenim putovanjima, čak mu Moza uzvraća simpatičnom opaskom da nikada neće obući štikle toliko visoke, da ne bi bila viša od muža i uvrijedila ga, jer ga neizmjerno poštuje. Svjetsku javnost je privukla besprijekornim stilom, ali i stavom, koji je uvijek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama. Kada se udala za Tanija bila je student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Moza znanje sjajno primijenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci. Kada je u pitanju njen stil, "Vog" ju je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta, a "Veniti fer" progasio najljepše obučenom damom plave krvi, dok je za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Moza kupuje odjeću koja košta između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odjeća za nju dostiže cijenu i do 100.000 dolara. Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo. Iz svakodnevnih slika može se zaključiti da voli plastičnu hirurgiju i kozmetologiju, pošto Moza sa 63 godine izgleda daleko mlađe. Njena koža je bez bora i previše je glatka za njene godine.

(MONDO)

Ne propustite