Vuletić iz Srbije upozorava: Zbog Vučića ćemo platiti žestoku cijenu

Region
Vuletić iz Srbije upozorava: Zbog Vučića ćemo platiti žestoku cijenu
Evropska Unija osmim paketom sankcija Rusiji obuhvatila i Srbiju.

Evropska Unija osmim paketom sankcija Rusiji obuhvatila i Srbiju.

Srbiji uvedene sankcije na uvoz ruske nafte. Lider PDP-a Branislav Borenović komentarisao je uvođenje sankcija Srbiji na rusku naftu kazavši kako će imati direktan utjecaj i na Bosnu i Hercegovinu te da će cijene nafte rasti 25 posto. O ovoj temi naša Elma Odobašić razgovarala je sa Zoranom Vuletićem, predsjednikom Građanskog demokratskog foruma u Srbiji.  

Kada su u pitanju sankcije uvedene Srbiji na uvoz ruske nafte, Vuletića kaže takva odluka nije iznenadila, jer je ostala jedina evropska zemlja, osim Bjelorusije, koja nedvosmisljeno podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

EU je isuviše bila tolerantna prema Srbiji do sada. Možda bi bilo bolje da su ranije Srbiji objasnili da se ne može sjediti na dvije stolice. Dobili smo nedvosmislenu poruku da ukoliko Srbija želi da uđe u EU, mora da uvede svih osam nivoa sankcija Rusiji i da se sjedini sa vanjskom politikom EU – tvrdi Vuletić.

Dodaje kako je Srbiji između ostalog poručeno i da ne može više da vodi politiku kakva je bila do sada i da je jedino rješenje vezano za Kosovo, međusobno priznanje.

Iskreno, meni je žao što je Srbija u ovoj situaciji. Nisam ni najmanje sretan i ciničan, ali ovo je ishod gubitničke politike koju Srbija vodi od 2004. godine. Čuvena politika četiri stuba (Washington, Brisel, Moskva, Peking) je neopdrživa – pojašnjava Vuletić.

Govori kako je Vučić Srbima još jednom objasnio da je za sve nedaće u kojima se njegova zemlja nalazi kriva Hrvatska, te da je to najlakše i najotrovnije reći.
Ako neko u Srbiji misli da je Hrvatska samostalno donijela tu odluku, grdno se vara. Ovo je epilog ranijih upozorenja i mislim da je krajnje ružno i štetno po srpsku zajednicu u Hrvatskoj da Vučić na ovakav način brani svoju propalu politiku sjedenja na 2,3 ili 4 stolice. Vučić će morati izabrati uskoro stolicu, a mislim da je već izabrao i ta stolica je u Moskvi. Ne treba da se čudimo što ćemo i mi u krajnjem ishodu izgubiti rat koji nismo vodili, ali smo podržavali agresora – smatra.

Tvrdi kako je na sankcije ruske nafte dodatno utjecala i posjeta Dodika Putinu.

Pobjedom Jelene Trivić ništa značajnije se ne bi promijenilo, jer ona ne bi mogla vodili autonomnu politiku bez Srbije i Vučića. Kap koja je prelila čašu da EU zajedno sa Hrvatskom uvedu sankcije Srbiji je bio sporazum Selakovića i Lavrova na marginama UN-a. Razmjenjene su fascikle na način kao da Srbija ulazi u rat u Ukrajinu zajedno sa Rusijom. Ne znam šta je Vučić dobio time što je stao na stranu Moskve, ali sigurno je da su građani Srbije na gubitku. Privreda Srbije je oslonjena na privredu EU. Ukoliko bi došli u situaciju kao Rusija, izgubit ćemo šansu za preživljavanje. Ako dođe do prekida takvih odnosa, platit ćemo žestoku cijenu – upozorava.

Podsjeća da su evropski zvaničnici Vučića i ranije upozorili na ponašanje Milorada Dodika.

Trivić je u nekim elemntima opasnija od Dodika. On je prešao neku svoju granicu i ne može da se vrati na pozicije na kojima je bio kada ga je američki transporter doveo na vlast. Pokazao je da zna politiku i sa te strane, ali mu je isplativije da vodi nacističku, šovinističku politiku – zaključio je Zoran Vuletić za ‘Otvoreni studio’.

Izvor: Hayat

Ne propustite