EVO ŠTA DŽIGERICA RADI JETRI I ŽELUCU: Gastroenterolog Perišić otkrio sve o namirnici koju svi obožavamo

Porodica i zdravlje
EVO ŠTA DŽIGERICA RADI JETRI I ŽELUCU: Gastroenterolog Perišić otkrio sve o namirnici koju svi obožavamo
-

Neki nutricionisti pileću džigericu nazivaju čak i otrovom zbog visok sadržaj holesterola i masti, dok oni starijeg kova tvrde da je odlična za krvnu sliku i da je treba davati djeci.

Unijećete dovoljno vitamina B 12 koji je značajan. Opasnosti nema. Čitao sam jednu studiju gdje su svaki dan 140-oro djece davali po jednu dozu pileće džigerice

Neki nutricionisti pileću džigericu nazivaju čak i otrovom zbog visok sadržaj holesterola i masti, dok oni starijeg kova tvrde da je odlična za krvnu sliku i da je treba davati djeci. Šta je od toga istina, zašto treba da je jedemo, od čega zavisi da li nam šteti zdravlju ili ne, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić u "Jutru" na Prvoj.

"Ko ne želi da je jede, pretpostavljam da mu nije bilo dobro spremljena, da je izgubila gorčinu. U jetri se stvara žuč. Ako se dobro priprema, ako se ispira 20 minuta prije pripreme sa jabukovim sirćetom, onda će sve hemikalije koje daju gorak miris, da budu izvučene i biće kako treba", rekao je dr Perišić, a na pitanje da li je tačno da sadrži mnogo holesterola i masti, gastroenterolog odgovara:

"Holesterol pravi naša jetra. Sve zavisi kako nam jetra radi. Što se toga tiče, pileća džigerica neće uticati na to, na povećanje holesterola. Tu nema govora. Potpuno je bezbedno davati je i deci. Nema vremena da se skupljaju toksična hemijska jedinjenja da bi ona kritično ugrozila zdravlje. Sav onaj višak onoga što ne valja, jetra izbacuje. Postoji jedan problem, kako je pripremamo i da ne bude gorka", objasnio je.

"Gorčina znači da nije dobro pripremljena. Ako pileća džigerica nije tretirana sa jabukovim sirćetom, biće gorka kako god je vi pripremali. Pored gvožđa i toga što je odlična za anemiju, u njoj ima mnogo mangana. Moderni preparati za anemiju moraju da imaj mangan. Vrlo je značajan, u tome je prednost pileće džigerice. Druga stvar su juneća, ovčija i druge džigerice, njih ne treba koristiti", rekao je dr Perišić i dodao:

"Postoji akumulacija teških metala koji ne mogu da se izbace iz njih - juneće, ovčije. Nikad ih ne treba koristiti. Meni često pripremaju jagnjeće sarmice sa mljevenim plućima, džigericom, mesom, biberom i alevom paprikom, mnogo su ukusne. Rijetko kad uzimam jer je mnogo štetno, ali je to najukusniji delikates", rekao je gastroenterolog.

Koliko treba jesti pileću džigericu?

"Dva puta nedeljno neće ništa štetiti. Unijećete dovoljno vitamina B 12 koji je značajan. Opasnosti nema. Čitao sam jednu studiju gdje su svaki dan 140-oro djece davali po jednu dozu pileće džigerice. Potpuno su bila zdrava. Ona je dobra, jer ima integralne kompononete koje utiču na nervni sistem, kožu, jetru, mozak, a ima mnogo vitamina. Treba je jesti dva do tri puta nedeljno, i mi i djeca", rekao je dr Perišić, ističući da je način pripreme važan:

"Malo se zagrije u kuhanoj vodi, pa se stavi pola sata u jabukovo sirće i onda ide na pripremu - žumance, malo brašna i malo začina. Poboljšanje ukusa hrane kod djece je veoma važno, znate kako to djeluje na djecu? Fantastično, stavite im vrlo malo tucane paprike. Insistiram na tome, vremena su prošla, ne može više kao što je bilo nekada. Ne koristite so, to opterećuje bubrege. Ovo može da ima iritaciju na želudac, ali ako ne preteramo, neće biti ni iritacije", objasnio je dr Perišić.

Ne propustite