ANALIZA/7 KLJUČNIH TRENUTAKA KOJI SU OBLIKOVALI VLADIMIRA PUTINA: Evo kako je postao izolovani autokrata koji je započeo svoju katastrofalnu invaziju na Ukrajinu

Svijet
ANALIZA/7 KLJUČNIH TRENUTAKA KOJI SU OBLIKOVALI VLADIMIRA PUTINA: Evo kako je postao izolovani autokrata koji je započeo svoju katastrofalnu invaziju na Ukrajinu
Kako se Vladimir Putin približava svom 70. rođendanu, postavlja se pitanje kako je postao izolovani autokrata koji je započeo svoju katastrofalnu invaziju na Ukrajinu?

Kako se Vladimir Putin približava svom 70. rođendanu, postavlja se pitanje kako je postao izolovani autokrata koji je započeo svoju katastrofalnu invaziju na Ukrajinu?

Sedam ključnih trenutaka u njegovom životu pomoglo je da oblikuje njegovo razmišljanje i objasni njegovo rastuće otuđenje od Zapada, piše BBC.

Bavio se džudoom, 1964

Rođen u Lenjingradu, koji je još uvijek bio u ožiljcima opsade u Drugom svjetskom ratu koja je trajala 872 dana, mladi Vladimir je bio mrzovoljan i borben dječak u školi - njegov najbolji prijatelj se prisjetio da je "mogao da se potuče sa bilo kim" jer "nije imao strah" .

Bez obzira na to, mršavom mladiću u gradu preplavljenom uličnim bandama bila je potrebna oštrica, a sa 12 godina počeo je prvo sambo, rusku borilačku vještinu, a zatim i džudo. Bio je odlučan i disciplinovan, a do svoje 18. godine imao je crni pojas u džudou i treće mjesto na državnom juniorskom takmičenju.

Naravno, to je od tada korišteno kao dio njegove pažljivo odabrane mačo persone, ali je također potvrdilo njegovo rano uvjerenje da u opasnom svijetu morate biti sigurni, ali i shvatiti da, po njegovim vlastitim riječima, kada je tuča neizbježna, "moraš prvi udariti, i to toliko jako da tvoj protivnik neće ustati na noge".

capture

Foto: Getty images

Traženje posla od KGB-a, 1968

Kada je imao 16 godina, Putin je ušao na prijem na crvenom tepihu i upitao prilično zbunjenog policajca za stolom kako može da se pridruži. Rečeno mu je da mora odslužiti vojni rok ili dobiti diplomu, pa je čak pitao koja je diploma najbolja.

Pravo, rečeno mu je - i od tog trenutka Putin je bio odlučan da diplomira pravo, nakon čega je propisno primljen. Za Putina, koji je pametan na ulici, KGB je bio najveća banda u gradu, koja je nudila sigurnost i napredak čak i nekome ko nije povezan sa partijom.

Ali to je predstavljalo i šansu da budete pokretač - kako je sam rekao o špijunskim filmovima koje je gledao kao tinejdžer, "jedan špijun je mogao odlučiti o sudbini hiljada ljudi".

Mafija ga okružuje, 1989

Bez obzira na sve njegove nade, Putinova karijera u KGB-u nikada nije uzletjela. Bio je solidan radnik, ali nije daleko dogurao. Bez obzira na to, posvetio se učenju njemačkog jezika i to mu je omogućilo imenovanje u kancelariju za vezu KGB-a u Drezdenu 1985.

U novembru 1989. istočnonjemački režim počeo da se urušava, šokantnom brzinom.

Dana 5. decembra, mafija je opkolila zgradu KGB-a u Drezdenu. Putin je očajnički nazvao najbliži garnizon Crvene armije da zatraži zaštitu, a oni su bespomoćno odgovorili "ne možemo ništa učiniti bez naređenja Moskve. A Moskva ćuti".

Putin je naučio da se plaši iznenadnog kolapsa centralne vlasti - i odlučio da nikada ne ponovi ono što je smatrao greškom sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, da ne odgovori brzo i odlučno kada se suoči sa opozicijom.

Posredovanje u programu 'Nafta za hranu', 1992

Putin će kasnije napustiti KGB kako se Sovjetski Savez raspao.

Ekonomija je bila u slobodnom padu, a Putin je bio zadužen za upravljanje dogovorom kako bi pokušao pomoći građanima da prežive, zamjenjujući naftu i metal u vrijednosti od 100 miliona dolara (88 miliona funti) za hranu.

U praksi niko nije vidio hranu, ali prema istrazi, koja je brzo prigušena, Putin, njegovi prijatelji i gradski gangsteri su novac spremili u džep.

U "divljim 90-im godinama", Putin je brzo naučio da je politički uticaj roba koja se može unovčiti, a da gangsteri mogu biti korisni saveznici. Kad su svi oko njega profitirali na svojim pozicijama, zašto ne bi i on?

Invazija na Gruziju, 2008

Kada je Putin postao ruski predsjednik 2000. godine, nadao se da će moći izgraditi pozitivan odnos sa Zapadom - pod svojim uslovima, uključujući sferu utjecaja širom bivšeg Sovjetskog Saveza. Ubrzo je postao razočaran, a zatim i ljut, vjerujući da Zapad aktivno pokušava izolirati i poniziti Rusiju.

Kada je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili posvetio svoju zemlju pridruživanju NATO-u, Putinu je to bio crveni alarm, a pokušaj Gruzije da povrati kontrolu nad otcijepljenom regijom Južne Osetije koju podržava Rusija postao je izgovor za kaznenu operaciju.

Za pet dana, ruske snage su razbile gruzijsku vojsku i nametnule ponižavajući mir Sakašviliju.

Zapad je bio ogorčen, ali u roku od godinu dana američki predsjednik Barack Obama nudio je "resetovanje" odnosa sa Rusijom, a Moskva je čak dobila pravo da bude domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Protesti u Moskvi, 2011-13

Rašireno uvjerenje da su parlamentarni izbori 2011. bili namješteni izazvalo je proteste koji su potaknuti tek kada je Putin najavio da će se kandidovati za reizbor 2012. godine.

Poznati kao "Bolotnaja protesti", ovo je predstavljalo najveći izraz javnog protivljenja do sada pod Putinom.

capture

Foto: Getty images

Njegovo uvjerenje je da je skupove inicirao, ohrabrio i režirao Washington, okrivljujući lično državnu sekretarku SAD Hillary Clinton.

Putinu je to bio dokaz da su rukavice skinute, a Zapad dolazi direktno po njega, i da je, zapravo, sada u ratu.

Izolacija od Covida, 2020-21

Kada je Covid-19 zahvatio svijet, Putin je otišao u izolaciju neuobičajenu čak i za personalističke autokrate, pri čemu je svako ko bi ga sreo bio izolovan na dvije nedjelje pod stražom, a zatim je morao da prođe kroz hodnik okupan ultraljubičastim svjetlom koje ubija klice.

U to vrijeme, broj saveznika i savjetnika koji su mogli da se suoče sa Putinom dramatično se smanjio na šačicu.

Izložen manjem broju alternativnih mišljenja i jedva da je vidio svoju državu, Putin je izgleda "naučio" da su sve njegove pretpostavke tačne i sve njegove predrasude opravdane, a sjeme invazije na Ukrajinu je posijano.

Ne propustite