8 TRIKOVA KOJE MORATE ZNATI: Evo kako da vam u kući bude toplo bez GRIJANJA! SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Kiosk
8 TRIKOVA KOJE MORATE ZNATI: Evo kako da vam u kući bude toplo bez GRIJANJA! SAVJETI ZLATA VRIJEDNI
Umjesto da povećavate temperaturu na termostatu da vam bude toplo dok spavate, razmislite o nekim alternativama za grijanje cijele kuće. 

Umjesto da povećavate temperaturu na termostatu da vam bude toplo dok spavate, razmislite o nekim alternativama za grijanje cijele kuće. 

Evo devet savjeta za održavanje tople spavaće sobe:

1. PROVJERITE OTVORE

Ako prozori vaše spavaće sobe (i vrata koja vode prema van ako ih imate) imaju praznine ili pukotine, topli zrak iznutra vjerovatno curi napolje. To će uzrokovati preteranu potrošnju struje kako biste održali željenu temperaturu zraka u zatvorenom prostoru.

prozori1

Stoga svake sezone provjerite sve prozore i vrata koja se otvaraju prema van. Rukom možete osjetiti promahu kada su svi prozori i vrata zatvoreni. Ili držite zapaljeni mirisni štapić oko prozora i vrata i pazite na bilo kakvo neuobičajeno kretanje dima. Popravite praznine i vaša soba će ostati toplija. 

Koristite topliju posteljinu

zavese-soba-spavaca-soba-krevet-posteljina-830x0

To je očigledno rješenje: kada priroda smanji svoj termostat, vrijeme je da pojačate toplinu na svom krevetu. Baš kao i kod odjeće za hladno vrijeme, teži slojevi posteljine će vas zagrijati. Zato zamijenite te plahte od satena za flanel, a na vrhu stavite toplo ćebe i prekrivač.

Preokrenite stropni ventilator

Stropni ventilatori su odličan način za smanjenje potrošnje energije u bilo koje doba godine. Ljeti, rotacija u smjeru suprotnom od kazaljke na satu stvara rashladni povjetarac koji je poslastica za vruće dane i noći. Ali kada zimski mjeseci dođu , vrijeme je da obrnete rotaciju ventilatora u smjeru kazaljke na satu. (Većina stropnih ventilatora ima prekidač na dnu ventilatora koji postavlja smjer rotacije.) Na taj način će lopatice ventilatora povući topliji zrak sa stropa i gurnuti ga niže u prostoriju – upravo tamo gdje vam je potreban.

Nosite čarape i kape

Ako vaš partner voli hladniju prostoriju, ali vi drhtite noću, zagrijte se tako što ćete navući debele čarape prije nego što legnete u krevet. Kao bonus, bolje ćete spavati kada su vam stopala topla. Takođe, dodajte pletenu kapu da vam i glavi bude toplije. 

Odmaknite svoj krevet od prozora

Ako je vaš krevet obično postavljen tačno ispod prozora, možete vam biti toplije ako ga premjestite na drugu stranu sobe dalje od prozora. Staklo će se znatno ohladiti tokom noći, hladeći tako unutrašnji vazduh u blizini tog prozora. Kao rezultat toga, osjećat ćete se hladnije i ako ste u blizini. Isto se može reći i za vanjske zidove sa lošom izolacijom.

Položite debelu prostirku

Iako tvrdi podovi, poput drveta ili laminata, imaju mnoge prednosti, toplina nije jedna od njih. Zato učinite sebi uslugu i stavite debelu prostirku tokom hladnih mjeseci kako biste izolirali svoju spavaću sobu i pružili svojim stopalima toplotu kada dođe vrijeme da ustanete iz svog udobnog kreveta. Tepih od umjetne ovčje kože ne samo da dodaje ogromnu dozu stila, već je i vrhunska udobnost na vašim nogama. Ali bilo koja vrsta tepiha će dodati određenu razinu topline podu.

Pokrijte prozore

Budući da se vanjske temperature prenose kroz prozorsko staklo, svoju spavaću sobu možete malo izolirati prelaskom na izolovane ili teže prozorske obloge tokom zime. Pokrijte svoje roletne ili zamijenite lagane roletne podstavljenim zavjesama. 

Koristite termofor ili običnu bocu

Možda je stari trik ali funkcionira: gurnite bocu s toplom vodom pod čaršave kada dođe vrijeme za spavanje i pustite da vaše noge uživaju u toplini. 

Ne propustite