Sebija Izetbegović suprugu Bakiru otela barem 50 hiljada glasova

Bosna i Hercegovina
Sebija Izetbegović suprugu Bakiru otela barem 50 hiljada glasova
Problemi Bakira Izetbegovića počinju krajem 2015. kada njegova supruga Sebija Izetbegović izražava želju da postane direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Problemi Bakira Izetbegovića počinju krajem 2015. kada njegova supruga Sebija Izetbegović izražava želju da postane direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Sebija Izetbegović je u Kantonu Sarajevo osvojila oko 10 hiljada glasova. Ali je u Federaciji BiH svom suprugu Bakiru Izetbegoviću otela barem 50 hiljada glasova. Bošnjaci, vidjeli smo opet sada, ne znaju birati. Ali Bošnjaci znaju glasati protiv. Ovdje se ne osvaja vlast. Ovdje se vlast gubi, piše Avdo Avdić u komentaru za "Oslobođenje"

Za osnivača, protiv sina

Bošnjaci su glasali za SDA, stranku koju je osnovao Alija Izetbegović. No, Bošnjaci su istovremeno glasali protiv sina osnivača SDA. Nisu Bošnjaci glasali protiv Bakira Izetbegovića zbog toga što je on sin osnivača predsjednika SDA. 

Jer da je tako, dinastija Izetbegovića bila bi slomljena prije dvanaest godina, kada je Bakir Izetbegović, kao autsajder, pobijedio Harisa Silajdžića i Fahrudina Radončića. Prekinuli bi građani vladavinu Izetbegovića i 2014. godine da im je smetala dinastija.

Problemi Bakira Izetbegovića počinju krajem 2015. kada njegova supruga Sebija Izetbegović izražava želju da postane direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Njeno imenovanje, čak i da je bilo potpuno u skladu sa zakonom, postalo je simbol nepotizma. U SDA, da budem jasan, nepotizma nikada nije nedostajalo. Ali imenovanjem Sebije Izetbegović nepotizam je postao simbol. I kada tome dodate bahatost gospođe Izetbegović, imate dobitnu kombinaciju za opoziciju.

U svojim je redovima SDA imala kukiće, kasumoviće, kambere, šete… Svi su oni na lokalnom nivou bili bahatiji od Sebije Izetbegović. Ali Sebiju Izetbegović gleda cijela država, a njih samo lokalne sredine. Da je 2018. godine Bakir Izetbegović bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, siguran sam da bi izgubio od Denisa Bećirovića. 

Ali nije bio pa su građani sve naplatili 2020. otimajući SDA-u sve velike gradove i centre, uključujući i onaj Centar što je bitniji "od deset drugih općina". Ni zlatni ljiljan Nedžad Ajnadžić nije imao šanse protiv frustracije Sebije Izetbegović. Dok su glasali, građanima Sarajeva je te godine svaki kandidat pod zastavom SDA bio - Sebija. Mnogo je onih koji će danas, nakon izbora Srđana Mandića, reći da je Ajnadžić bio bolji načelnik Centra. Ali SDA-ov kandidat te godine nije bio Nedžad Ajnadžić, već gospođa Izetbegović.

- Ako uđem u Skupštinu, bit će to spektakl - reći će na početku predizborne Sebija Izetbegović predstavljajući sebe kao SDA-ovog kandidata za Skupštinu Kantona Sarajevo.

I ušla je u Skupštinu. Ali njen suprug nije ušao u Predsjedništvo BiH. Zahvaljujući njenoj kandidaturi, opozicija je dobila temu. A kada je Sebija Izetbegović tema, nije potreban program.

Dok pišem ovaj tekst, prebrojano je 92 posto listića za Predsjedništvo BiH. Bakir Izetbegović je osvojio 190 hiljada glasova. Za Parlament Federacije BiH prebrojano je 10 posto manje listića. SDA je osvojila 190 hiljada glasova. To znači da je Bakir Izetbegović osvojio znatno manje glasova od stranke čiji je predsjednik. Što znači da je SDA popularnija od Izetbegovića. 

Evo, recimo, biračko mjesto Hrasnica 2B na Ilidži, kojom je suvereno vladala SDA i miljenik Izetbegovića Fikret Prevljak, zbog kojeg su izgubili Semira Efendića. Na tom je biračkom mjestu SDA-ova lista za Parlament Federacije BiH osvojila 88 glasova. Bakir Izetbegović je, kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, osvojio 62 glasa. Istovremeno, kantonalna lista SDA na kojoj je bila Sebija Izetbegović je osvojila 65 glasova. 

Dakle, tamo gdje Bakir i Sebija Izetbegović nisu bili kandidati, SDA je osvojila trideset posto više glasova. Idemo dalje. Na općim izborima 2018. godine, kao SDA-ova kandidatkinja za Parlament Federacije BiH iz izborne jedinice 411 Sebija Izetbegović je, ne najavljujući "spektakl", osvojila 13 hiljada ličnih glasova. Sada je, na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo, osvojila blizu 11 hiljada gasova, piše Avdo Avdić za Oslobođenje.

Politika "Lady i Dia"

Da bi pad Sebije Izetbegović bio još slikovitiji, navest ću bitne detalje. Izborna jedinica 411 obuhvata općine Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo. Izborna jedinica za Skupštinu KS-a obuhvata navedenih pet općina plus Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Trnovo. 

Dakle, na izborima 2018. Sebija Izetbegović je u pola kantona osvojila znatno više glasova nego sada na području cijelog Kantona Sarajevo. Ali ko mari za to. Onih desetak hiljada križića upisanih u kvadratiću pored njenog imena dovoljno je Sebiji Izetbegović da uđe u Skupštinu Kantona Sarajevo u kojoj će biti njeni "egohranitelji" Haris Zahiragić i Faruk Kapidžić, na društvenim mrežama poznatiji kao Dia. 

SDA-ova kantonalna politika "Lady i Dia" nadjačala je predsjednika SDA. Nije Bakira Izetbegovića porazio Denis Bećirović. Bakira Izetbegovića je porazila supruga Sebija Izetbegović. Njen spektakl njemu je donio debakl.

SDA je ubjedljivi pobjednik proteklih izbora. Istovremeno je predsjednik pobjedničke stranke najveći gubitnik. Građani su poslali poruku Bakiru Izetbegoviću. Za četiri godine bi mogli poslati poruku i njegovoj stranci. A do tada - spektakl, napisao je Avdo Avdić u komentaru za "Oslobođenje".

Izvor: Avaz

Ne propustite