SVAKI JUGOSLOVEN SE SJEĆA OVOG KOLAČA, NE RAČUNA SE AKO GA NISI PROBAO: Danas se trkaju ko će prije DOĆI DO RECEPTA

Praktična žena
SVAKI JUGOSLOVEN SE SJEĆA OVOG KOLAČA, NE RAČUNA SE AKO GA NISI PROBAO: Danas se trkaju ko će prije DOĆI DO RECEPTA
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući

Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.

Sastojci:

Za tijesto:

- 200 g mljevenih oraha

- 3 jajeta

- 80 g šećera

- 250 ml mlijeka

- 100 ml ulja

- 300 g brašna

- 1 kesica vanilin šećera

- 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

- 150 g čokolade za kuvanje

- 10 kašika šećera

- 6 kašika vode

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu pjenasta i bijela. Ulijete mlijeko i ulje sve vrijeme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Prije nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lijepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko cijelih oraha.

Ne propustite