KARDIOLOZI UPOZORILI NA NAMIRNICU KOJA OPASNO ŠTETI SRCU: "Mislite da je zdrava, a kao da ste pojeli PREVIŠE SLATKIŠA!"

Porodica i zdravlje
KARDIOLOZI UPOZORILI NA NAMIRNICU KOJA OPASNO ŠTETI SRCU: "Mislite da je zdrava, a kao da ste pojeli PREVIŠE SLATKIŠA!"
.

Bijeli pirinač jedu i oni koji posebno vode računa o zdravlju, ali najnovije otkriće kardiologa ukazuje da loše utiče na zdravlje srca.

Ukoliko ste veliki ljubitelj bijelog pirinča, onda je ovo loša vijest za vas. Beli pirinač je osnovna hrana za više od polovine svetske populacije. U ishrani najčešće koristimo beli pirinač, ali koliko je on zapravo koristan za nas?

Najnovije istraživanje otkrilo je da veća konzumacija pirinča utiče jednako loše na srce kao i jedenje previše slatkiša. Studija je istraživala oko 2.500 ljudi, od kojih su neki imali bolest srčanih arterija. Svi ispitanici odgovarali su na pitanja o svojoj ishrani, kako bi se utvrdilo koliko često jedu žitarice.

Istraživači su otkrili da je veći unos rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom od prerane bolesti srčane arterije, dok je konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom.

"Mnogi faktori su uključeni u to zašto ljudi možda konzumiraju više rafinisanih žitarica za razliku od cjelovitih žitarica. Neki od najvažnijih koje treba uzeti u obzir uključuju ekonomiju i prihode, posao, obrazovanje, kulturu, starosnu dob i slično", rekao je dr. Mohamad Amin Kajavi Gaskarei, glavni autor studije.

Prema njegovim riječima, ishrana koja najviše sadrži bijeli pirinač može da se smatra jednakom ishrani koja sadrži mnogo nezdravih šećera i ulja. Tijelo brzo razgrađuje rafinisane žitarice jer su lišene vlakana, što dovodi do skoka niova šećera u krvi nakon obroka. S vremenom, visok nivo šećera u krvi može da utiče na kontrolisanje srca i uzrokuje stvaranje naslaga na arterijama.

U poređenju sa belim pirinčem, čini se da je smeđi bolji za šećer u krvi. Međutim, kao što lekari preporučuju, nemojte ga jesti previše. Inače, smeđi pirinač veoma je hranljiv i lako svarljiv i važan je izvor složenih uglenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B.

(MONDO)

Ne propustite