NADIMANJE I OSKUDNO KRVARENJE ZNAK SU UPOZORENJA: Simptomi karcinoma koje ne smijete ignorisati

Porodica i zdravlje
NADIMANJE I OSKUDNO KRVARENJE ZNAK SU UPOZORENJA: Simptomi karcinoma koje ne smijete ignorisati
-

Čak pet karcinoma se mogu javiti na ženskim reproduktivnim organima! Znate li - koji su? Koji su im simptomi?

Skoro nijedan ispitanik u nedavnom istraživanju nije znao da nabroji svih pet karcinoma koji se mogu javiti na ženskim reproduktivnim organima, a tek svaki treći znao je za bar jedan. Ova studija sprovedena je u Engleskoj, ali istraživači sumnjaju da bi rezultati bili slični i u mnogim drugim zemljama.

Slabo poznavanje simptoma je jedan od glavnih razloga što se ovi karcinomi otkrivaju u kasnoj fazi. Među najvažnijima su nadimanje i oskudno krvarenje nepovezano sa menstrualnim ciklusom. Nažalost, ove dve tegobe se toliko često javljaju kod žena da je teško razlikovati kad su znak opasne bolesti.

Za rak jajnika je karakteristično da se nadimanje javlja u donjem dijelu stomaka. Često je baš odmah nakon jela, a oboljelima prijeti i nagli gubitak težine. Javlja se bol pri se*sualnom odnosu, kao i pri mokrenju. Ima promjena i stolici - mogu biti učestalije ili rjeđe, pa nagon za mokrenjem se često javlja.

Najčešći simptom karcinoma va*ine je krvarenje koje se javlja neočekivano, nepovezano sa menstrualnim ciklusom, pa i u menopauzi. Česta je pojava krvi poslije se*sualnog odnosa. Žena nekad prstom napipa kvržicu u vagini, a među simptomima su i bol pri odnosu i mokrenju.

Karcinom grlića materice daje slične simptome - oskudno krvarenje između menstrualnih ciklusa, nakon intimnog odnosa, čak i u menopauzi. Takođe, javlja se bol tokom odnosa, a moguć je i osećaj pritiska u predjelu pubične kosti. Međut simptomima je i pojačan va*inalni sekret.

Karcinom materice izaziva jača krvarenja, kao i teškoće u začeću. Pojava krvi posle se*sualnog odnosa može biti razlog za brigu.

Stalno oticanje vulve, osjetljivost, bol, kao i pojava čirića mogu biti simptomi karcinoma vulve. Treba redovno pregledati kožu i sluzokožu i javiti se doktoru ako se pojave neka zadebljanja ili tamnije mrlje.

Važno je da žene vode dnevnik, prateći svoj menstrualni ciklus i bilježeći sve promjene koje se kasnije mogu pokazati kao veoma važne za medicinske zaključke.

(Lepa i Srećna)

Ne propustite