NA ŽESTOKOM UDARU: Muskov plan za mir u Ukrajini dolazi u trenutku kad nema tolerancije za mirovne planove

Aktuelno
NA ŽESTOKOM UDARU: Muskov plan za mir u Ukrajini dolazi u trenutku kad nema tolerancije za mirovne planove
lon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, dospio je na metu žestokih kritičara nakon što se na društvenim mrežama uključio u komentiranje rata u Ukrajini, konkretno podijelivši s javnošću svoju ideju kako u Ukrajini osigurati mir i dovesti do zaustavljanja rata.

lon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, dospio je na metu žestokih kritičara nakon što se na društvenim mrežama uključio u komentiranje rata u Ukrajini, konkretno podijelivši s javnošću svoju ideju kako u Ukrajini osigurati mir i dovesti do zaustavljanja rata.

Ovo je prijedlog kojeg je Musk iznio na Twitteru te je pozvao pratitelje da glasaju po pitanju slažu li se s njime:

"Ukrajinsko-ruski mir:
- Potrebno je ponoviti izbore u anektiranim regijama, ali pod nadzorom UN-a. Rusija odlazi ako je to volja naroda.
- Krim formalno ostaje dio Rusije, kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške).
- Vodoopskrba Krima je osigurana.
- Ukrajina ostaje neutralna"

Očekivano, ovakav prijedlog našao se na udaru brojnih ukrajinskih i pro-ukrajinskih dužnosnika i aktera koji smatraju da Musk ovakvom idejom ide na ruku Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Zelenski ironično je upitao svoje pratitelje na Twitteru: "Koji Elon Musk vam se više sviđa? Onaj koji podupire Ukrajinu ili onaj koji podupire Rusiju?".

Neki su bili puno oštriji. Ukrajinski ambasador u Berlinu, Andrej Melnjik, poruči je: "Od*ebi, to je moj vrlo diplomatski odgovor".

U raspravu, zapravo napad na Muska, uključio se i istaknuti kritičar ruskog predsjednika, poznati šahist Gari Kasparov - "Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve", rekao je.

Musk je pak u pojašnjenju svoje ideje u komentarima dopisao: "Ovo je najvjerojatniji ishod na kraju - samo je pitanje koliko će ljudi morati umrijeti prije toga".

Također je poručio: "Rusija je pokrenula djelomičnu mobilizaciju. Ići će na totalnu mobilizaciju ako Krim bude ugrožen. Broj mrtvih na obje strane bit će zastrašujući. Rusija ima više od 3 puta veću populaciju od Ukrajine, stoga pobjeda Ukrajine u slučaju totalnog rata nije izgledna. Ako vam je stalo do Ukrajine, tražite mir".

U velikom broju kritika na Twitteru ponegdje neki korisnik ipak primjećuje da je Musk jedan od rijetkih kojih uopće nude bilo kakav model za okončanje rata. Realno govoreći to nije besmisleni prijedlog iako vjerojatno loš po Ukrajinu, ali u ovom trenutku, dok ukrajinske snage imaju inicijativu, Kijev takvo što neće ni razmatrati. Što se pak tiče organizacije referenduma pod nadzorom UN-a, to bi bilo dosta teško organizirati, a i bez obzira na valjanost procesa ishod bi se pokušao na razne načine politički osporiti.

Krim je pak do početka ovog rata od 2014. bio de-facto ruski i iako gotovo nitko nije to pravno priznavao, svi - pa čak i Ukrajina - pomirili su se s tom novom stvarnošću (do te mjere da je čak i Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. održano u Rusiji, nešto što bi danas ili u kakvoj bližoj budućnosti bilo nezamislivo).

Nadalje, što se tiče ukrajinske neutralnosti, aktualna vlast sigurno neće pristati na to, štoviše, Kijev je krajem prošlog tjedna poslao zahtjev za članstvom u NATO-u.

Vodoopskrba Krima je nešto što je Rusija spominjala prije rata kao situaciju koja bi mogla dovesti do sukoba. Naime, iz Moskve su Ukrajinu optužili da prekidaju opskrbu vode za Krim nastojeći na taj način vršiti pritisak.

Što se pak tiče podatka da je Krim gotovo dva stoljeća bio pod Rusijom, to je točno, a odluka sovjetskog lidera Nikite Hruščova da Krim preda Ukrajini je svakako kontroverzna. Neki smatraju kako je na taj način želio umiriti nacionaliste. No, činjenica je da je Krim 1954. prešao iz sastava Rusije u sastav Ukrajine, iako su obje zemlje bile dio SSSR-a (a malo tko je mislio , svakako ne Hruščov, da će se SSSR raspasti za manje od 4 desetljeća).

S odmakom vremena možda će se neki prisjetiti Muskovog mirovnog plana, naročito ako dođe do faze totalnog rata, no bez obzira iznio li ovaj plan on ili netko drugi, činjenica je da sama količina negativne reakcije pokazuje da se mir vrlo oštro odbacuje.

Ne propustite