Ukrajinci napreduju na jugu zemlje

Svijet
Ukrajinci napreduju na jugu zemlje
Od početka rujna ukrajinske snage nanijele su niz bolnih poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Od početka rujna ukrajinske snage nanijele su niz bolnih poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Ruske okupacijske vlasti na jugu Ukrajine poručile su u utorak da ne treba paničariti iako su se ruske snage morale povući pred ukrajinskom protuofenzivom u Hersonskoj oblasti. Od početka rujna ukrajinske snage nanijele su niz bolnih poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Čelnik ruskih okupacijskih vlasti u Hersonu, Vladimir Saldo, prvi je priznao da se dogodio ukrajinski “proboj” odnosno da su Rusi izgubili selo Dudčani, da bi potom uvjeravao da je rusko zrakoplovstvo “zaustavilo” ukrajinsko napredovanje, u razgovoru u ponedjeljak poslijepodne koji je objavljen u utorak na njegovoj Telegram stranici.

“Napredovanje ukrajinskih nacista u području Dudčana zaustavljeno je… ne treba paničariti”, poručio je potom jedan od njegovih pomoćnika, Kiril Stremusov, u video poruci objavljenoj u utorak na Telegramu.

“Čuju se eksplozije izdaleka, ali ne toliko često”, javio je iz Hersona. Ruski kanal na Telegramu, Rybar, koji prati kretanja ruskih snaga, otkriva da Ukrajinci napreduju na području Arhanhelska i Dudčana kako bi “prekinuli opskrbu ruskih snaga koje se nalaze na desnoj obali Dnjepra”. Po zapadnim i ukrajinskim procjenama, ondje bi moglo biti stacionirano oko 20.000 vojnika.

Ukrajinske snage koncentrirale su zadnjih tjedana napade na ruske položaje i skladišta na desnoj obali Dnjepra te na mostove na toj rijeci kako bi prekinule ruske linije opskrbe. Kijev se još nije službeno oglasio o svojim napredovanjima na jugu zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je samo u svojem obraćanju javnosti u ponedjeljak navečer da su “oslobođena nova naselja u više regija”.

“Sve više okupatora nastoji pobjeći, neprijateljskoj vojsci nanosi se sve više gubitaka”, rekao je. Uz to, zadnjih nekoliko dana na internetu se pojavilo mnogo video snimki ukrajinskih vojnika kako podižu ukrajinske zastave u selima na sjeveru Hersonske oblasti.

Ne propustite