Zelenski potpisao dekret: Nema šanse da pregovaramo s Putinom

Svijet
Zelenski potpisao dekret: Nema šanse da pregovaramo s Putinom
.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) potpisao je dekret kojim se formalno proglašavaju "nemogućim" bilo kakvi pregovori s liderom Kremlja Vladimirom Putinom, ali se ostavljaju otvorena vrata za pregovore s Rusijom.

Dekretom su formalizirani Zelenskijevi komentari u petak nakon što je ruski predsjednik proglasio četiri okupirane regije Ukrajine dijelom Rusije, u onome što su Kijev i Zapad nazvali nelegitimnom farsom.

- On (Putin) ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog s Rusijom, ali s drugim ruskim predsjednikom - rekao je Zelenski u petak.

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje i proširile brzu ofanzivu na istoku, zauzevši teritorij u područjima koja je anektirala Rusija, koja je u februaru napala Ukrajinu.

Putin, koji ove sedmice navršava 70 godina, dominirao je ruskim političkim krajolikom više od dvije decenije. Prema ustavnim reformama kojima je osobno predsjedao mogao bi se još dvaput kandidirati za dužnost, potencijalno ostajući na vlasti do 2036. godine.

IzvorAvaz

Ne propustite