OVAKO SE SADI BIJELI LUK ZA JESENJU BAŠTU: Seljaci otkrili tajni trik - NEĆE BITI SITAN NITI ĆE ISPUHATI

Praktična žena
OVAKO SE SADI BIJELI LUK ZA JESENJU BAŠTU: Seljaci otkrili tajni trik - NEĆE BITI SITAN NITI ĆE ISPUHATI
,

Bijeli luk je jedna od rijetkih kultura koje se siju u jesen da bi se plodovi ubirali na proljeće. Sada je upravo vrijeme za sjetvu bijelog luka.

Ako želite da ga imate u svojoj bašti, za sjetvu izaberite vrijeme od 15. septembra do 15. oktobra.

cesnjak2

Nikako ne sadite bijeli luk koji ste kupili u prodavnici. On je vjerovatno porijeklom iz Kine i napravljen je da bi opstao duže vrijeme, ali i da bi preživio transport.

Stoga za sjetvu bijelog luka, koristite zdrave glavice domaćeg luka. Kupite ga napijaci ili od komšije koji dugo godina sije bijeli luk.

Domaći bijeli luk je obično sitniji, sa tvrđim čenovima. Čenove razdvojite od glavice. Proverite da li su zdravi, u smislu da nisu "izduvani" ili braon boje. Zdrave i razdvojene čenove posadite u prekopanu i poravnatu zemlju, na razmak od 15 centimetara. Čenove zabodite tako da im vrhovi štrče ka gore, a onaj deo koji je bio povezan za korenom ostane u zemlji. Nakon sadnje, zalivajte beli luk jednom nedeljno, ako u međuvremenu ne bude padala kiša.

Ukoliko imate slamu, preporuka je da se ona "baci" preko zasada belog luka jer će održavati toplotu, ali i vlagu. Tako da ćete na proleće imati mladi beli luk u svojoj bašti.

Ne propustite