RAT U UKRAJINI, 222. DAN: Nakon Limana ukrajinske snage napreduju dalje spremajući se na ponovni ulazak u regiju Lugansk, Ramzan Kadirov otvoreno poziva na uporabu nuklearnog oružja u Ukrajini

Aktuelno
RAT U UKRAJINI, 222. DAN: Nakon Limana ukrajinske snage napreduju dalje spremajući se na ponovni ulazak u regiju Lugansk, Ramzan Kadirov otvoreno poziva na uporabu nuklearnog oružja u Ukrajini
Nakon osvajanja strateški važnog grada Limana, ukrajinske snage napreduju dalje te su, prema pojedinim izvorima, sad već pred upadom u regiju Lugansk. Podsjetimo, upravo je regija Lugansk jedina od četiri anektirane ukrajinske regije koju su ruske snage (gotovo) u potpunosti kontrolirale. Ukrajinski predsjednik Zelenski je pak rekao kako pobjeda u Limanu nije jedino mjesto gdje ukrajinske snage napreduju, no nije iznio dodatne detalje.

Nakon osvajanja strateški važnog grada Limana, ukrajinske snage napreduju dalje te su, prema pojedinim izvorima, sad već pred upadom u regiju Lugansk. Podsjetimo, upravo je regija Lugansk jedina od četiri anektirane ukrajinske regije koju su ruske snage (gotovo) u potpunosti kontrolirale. Ukrajinski predsjednik Zelenski je pak rekao kako pobjeda u Limanu nije jedino mjesto gdje ukrajinske snage napreduju, no nije iznio dodatne detalje, piše Advance.hr.

Aktuelno:

• Njemačka će isporučiti prvi od četiri napredna sustava protuzračne obrane IRIS-T Ukrajini u nadolazećim danima kako bi pomogla u obrani od napada dronovima, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht tijekom posjeta Odesi. "Za nekoliko dana isporučit ćemo vrlo moderan sustav protuzračne obrane IRIS-T", rekla je za televiziju ARD. "To je posebno važno za obranu od bespilotnih letjelica", navodi.

• Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), Rafael Grossi, ovaj tjedan će održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Podsjetimo, ovo je plan koji IAEA iznosi već neko vrijeme, no Rusija ga je u nekoliko navrata odbila.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da uspjeh ukrajinske vojske nije ograničen na ponovno zauzimanje Limana. "Priča o oslobađanju Limana u Donjeckoj regiji sada je postala najpopularnija u medijima, ali uspjesi naših vojnika nisu ograničeni na Liman", rekao je u svom noćnom obraćanju ne iznoseći konkretne pojedinosti.

• Putinov saveznik Ramzan Kadirov, lider južne ruske regije Čečenije, pozvao je na promjenu strategije glede sukoba u Ukrajini. Između ostalog predložio je proglašenje izvanrednog stanja u ruskim graničnim područjima, ali i uporabu nuklearnog naoružanja manje snage.

• U ukrajinskim medijima pojavile su slike ukrajinskih vojnika kako podižu zastavu u naselju Torske koje se nalazi na oko 15 kilometara istočno od grada Limana kojeg su nedavno osvojili. Ovo sugerira da se ukrajinska ofenziva nastavlja te da bi uskoro mogla ući u regiju Lugansk.

• Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage uništile sedam topničkih i raketnih skladišta u regijama Harkov, Zaporožje, Mikolajev i Donjeck.

Izvori: The New York Times | CNN | The Guardian | al-Jazeera

Ne propustite