RAT U UKRAJINI, 222. DAN: Nakon Limana ukrajinske snage napreduju dalje spremajući se na ponovni ulazak u regiju Lugansk, Ramzan Kadirov otvoreno poziva na uporabu nuklearnog oružja u Ukrajini

Objavljeno:03.10.2022 - 07:58
A A A Times Arial

Nakon osvajanja strateški važnog grada Limana, ukrajinske snage napreduju dalje te su, prema pojedinim izvorima, sad već pred upadom u regiju Lugansk. Podsjetimo, upravo je regija Lugansk jedina od četiri anektirane ukrajinske regije koju su ruske snage (gotovo) u potpunosti kontrolirale. Ukrajinski predsjednik Zelenski je pak rekao kako pobjeda u Limanu nije jedino mjesto gdje ukrajinske snage napreduju, no nije iznio dodatne detalje, piše Advance.hr.

Aktuelno:

• Njemačka će isporučiti prvi od četiri napredna sustava protuzračne obrane IRIS-T Ukrajini u nadolazećim danima kako bi pomogla u obrani od napada dronovima, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht tijekom posjeta Odesi. "Za nekoliko dana isporučit ćemo vrlo moderan sustav protuzračne obrane IRIS-T", rekla je za televiziju ARD. "To je posebno važno za obranu od bespilotnih letjelica", navodi.

• Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), Rafael Grossi, ovaj tjedan će održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Podsjetimo, ovo je plan koji IAEA iznosi već neko vrijeme, no Rusija ga je u nekoliko navrata odbila.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da uspjeh ukrajinske vojske nije ograničen na ponovno zauzimanje Limana. "Priča o oslobađanju Limana u Donjeckoj regiji sada je postala najpopularnija u medijima, ali uspjesi naših vojnika nisu ograničeni na Liman", rekao je u svom noćnom obraćanju ne iznoseći konkretne pojedinosti.

• Putinov saveznik Ramzan Kadirov, lider južne ruske regije Čečenije, pozvao je na promjenu strategije glede sukoba u Ukrajini. Između ostalog predložio je proglašenje izvanrednog stanja u ruskim graničnim područjima, ali i uporabu nuklearnog naoružanja manje snage.

• U ukrajinskim medijima pojavile su slike ukrajinskih vojnika kako podižu zastavu u naselju Torske koje se nalazi na oko 15 kilometara istočno od grada Limana kojeg su nedavno osvojili. Ovo sugerira da se ukrajinska ofenziva nastavlja te da bi uskoro mogla ući u regiju Lugansk.

• Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage uništile sedam topničkih i raketnih skladišta u regijama Harkov, Zaporožje, Mikolajev i Donjeck.

Izvori: The New York Times | CNN | The Guardian | al-Jazeera