Trivić proglasila pobjedu nad Dodikom: Pratit ćemo politiku Srbije, nećemo izdati kao Dodik

Bosna i Hercegovina
Trivić proglasila pobjedu nad Dodikom: Pratit ćemo politiku Srbije, nećemo izdati kao Dodik
,

U izbornom štabu PDP-a u Banjaluci večeras je bilo veselo, a sa gromoglasnim aplauzom je dočekana i ispraćena Jelena Trivić koja je proglašena pobjednicom za predsjednicu Republike Srpske nad Miloradom Dodikom (SNSD). Poručila je, između ostalog, da će RS pratiti nacionalnu politiku Srbije te da je neće izdati kao Milorad Dodik.

“Na osnovu onoga što smo već vidjeli i rekli, prebrojali uzorak koji je ogroman, 72,3 posto, 461.000 glasova, potpuno je jasno da je razliku nemoguće stići i da ona pokazuje ono što svi osjećaju, žele i što su mjesecima govorila i što će živjeti u narednom periodu,a to je da je predsjednica RS Jelena Trivić”, rekao je na početku Branislav Borenović, predsjednik PDP-a nakon čega je Trivić dočekana ogromnim aplauzom, javlja N1.

Trivić je na početku rekla da je ovo bila pobjeda naroda RS.

“Kao što sam nekoliko puta u kampanji rekla, ovo ne treba biti ničija lična pobjeda već pobjeda RS. Znam da je ova utrka za predsjednika RS bila najinteresantnija jer smo bili Milorad Dodik i ja, mogu na kraju reći da smo iznijeli prije svega jednu tešku kampanju, ali vjeroavala sam u Boga i narod RS da je nakon dugotrajnog robovanja i loše vladavine ipak uspio prosuditi šta je dobro, a šta ne. Ja jesam Srpkinja, ali bit ću predsjednica svih građana RS. Pod zastavom RS ima mjesta za sve, oni koji su je stvarali vodili su se idealom slobode. Pratit ćemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikada nećemo uraditi ovo što je Dodik sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, udarajući direktno na Srbiju. Naša obaveza je da ekonomski i u svakom drugom pogledu osnažimo RS da je učinimo de facto u ekonomskom pogledu nezavisnom u ovoj složenoj političkoj strukturi koja se zove BiH”, navela je Trivić.

Drugi narodi u BiH će, dodaje, imati imati uvijek ispruženu ruku od nje.

“To znači da ću praviti kompromisi gdje su mogući, ali to znači da će kompromise morati praviti i drugi jer je to jedini uslov za opstanak BiH. Naša osnovna misija je da sačuvamo narod u RS jer on nestaje, a RS će biti ponosna i vječna samo kada u njoj bude naroda, da ovdje ostaju i opstaju. Mi nismo sudije i tužioci, ali ćemo učiniti sve da ispunimo obećanje, a to je konačan obračun sa kriminalom i korupcijom i to ćemo raditi sa velikim zadovoljstvom jer su to samo pretpostavke ekonomskog razvoja. Ovo je tek početak pobjeda za RS. Srbi su stradali u mnogim ratovima u kojima smo se samo branili i mi jesmo nebeski narod koji treba naučiti pobjeđivati u miru. Pobjeda znači bolja ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i pobjeda nad korupcijom”, poručila je Trivić.

Ne propustite