OVA PROMJENA NA KOŽI MOŽE DA BUDE SIMPTOM SRČANOG UDARA: Dr objašnjava kako da je prepoznate na vrijeme

Porodica i zdravlje
OVA PROMJENA NA KOŽI MOŽE DA BUDE SIMPTOM SRČANOG UDARA: Dr objašnjava kako da je prepoznate na vrijeme
Ovaj simptom ne smijete nikako da ignorišete

Ovaj simptom ne smijete nikako da ignorišete

Najčešći simptomi srčanog napada uključuju bol u grudima, otežano disanje i osećaj mučnine. Međutim, naučnici su ustanovili da postoji jedan simptom koji se javlja ranije i koji može da pomogne u sprečavanju fatalnih posljedica.

Srčani udar nastaje zbog nedovoljnog dotoka krvi do srca, ali i usled nakupljanja masnih naslaga u arterijama koje, takođe, blokiraju dotok krvi.

Infarkt može da ima i fatalne posljedice, a kako bi se one izbegle potrebno je na vreme reagovati. Pacijen kome se ukaže lekarska pomoć na vreme ima znatno veće šanse da preživi.

Istraživanje je ukazalo da osip na koži može biti najraniji znak koji ukazuje da vam predstoji srčani udar. Ova promjena zapravo izgleda baš kao osip, a u stvari je riječ o naslagama holesterola, prema tvrdnjama Američke akademije za dermatologiju.

Kada masne naslage zakrče arterije, višak holesterola se skladištiti u nekom drugom dijelu tijela.

"Znakovi se mogu pojaviti na koži ili noktima. Iznenadne promene na koži poput sitnih izbočina ili osipa govore da imate nagli rasat holesterola. Ove promjene se dešavaju kao posljedica visokog nivoa triglicerida u krvi", kaže doktor Majk Moris.

"Mogu se javiti i crvene ili ljubičaste linije na prstima, ispod noktiju. To su zapravo oštećenja krvnih sudova koja nastaju pred infarktnog stanja".

Ako primijetite ovu neobičnu promjenu najboje bi bilo da posetite kardiologa i provjerite zdravlje srca, savjet je ljekara.

Ne propustite