RAT U UKRAJINI, 221. DAN: Rusija ni nakon mobilizacije ne može zaustaviti ukrajinsko napredovanje? Liman je velika psihološka prekretnica

Svijet
RAT U UKRAJINI, 221. DAN: Rusija ni nakon mobilizacije ne može zaustaviti ukrajinsko napredovanje? Liman je velika psihološka prekretnica
,

Ukrajinske snage navode kako je istočni grad Liman sad u potpunom okruženju te kako se u njemu nalazi više od 5000 ruskih vojnika.

Također navode kako su njihove snage već počele ulaziti u grad. Ukoliko grad preuzmu ukrajinske snage to bi dakako bio još jedan vrlo težak udarac za Rusiju, naročito ako se uzme u obzir da se ova situacija odvija kojih 3 tjedna nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju te je ovog tjedna provedena i aneksija 4 ukrajinske snage. Ukrajinsko zauzimanje Limana značilo bi da ruske snage nisu u stanju zaustaviti ukrajinsku ofenzivu čak ni nakon mobilizacije.

I upravo to se i dogodilo. Ruske snage, kako su sami potvrdili, jučer su napustile grad Liman.

Aktualno:

• Prema video snimci koja se jučer pojavila na društvenim mrežama, ukrajinski vojnici već se nalaze na periferiji istočnog grada Liman gdje stežu obruč oko ruskih snaga. Iz Kijeva tvrde kako se Liman već nalazi u potpunom okruženju. "Prvi je listopada. Razvijamo našu državnu zastavu i postavljamo je na svojoj zemlji. Liman će biti Ukrajina", rekao je jedan od vojnika prije nego što je postavio zastavu na znak na kojem piše "Dobrodošli u Liman".

Nedugo zatim iz ukrajinske vojske poručili su kako su njihove snage ušle u grad, ali se na prostoru istog još uvijek vode borbe.

Zadnje informacije pak govore kako su se ruske snage potpuno povukle iz ovog strateškog grada.

• Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da traži informacije o glavnom direktoru ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. Naime, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju tvrdi kako je uhićen od strane ruske patrole. "Kontaktirali smo ruske vlasti i tražimo pojašnjenja", rekao je glasnogovornik IAEA-e.

• Ukrajina tvrdi da bi do 5500 ruskih vojnika moglo biti opkoljeno u ključnom istočnom gradu Limanu. Stručnjaci navode kako je Liman važno logističko središte te ako ukrajinske snage uspiju osvojiti ga onda će imati odskočnu dasku za daljnje operacije. Dakako, bila bi to i još jedna važna ukrajinska pobjeda u nizu nakon što su u munjevitoj akciji oslobodili kompletan teritorij regije Harkov.

• Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da odbacuje rusko pripajanje četiriju regija u Ukrajini, dodajući da ta odluka predstavlja "teško kršenje" međunarodnog prava. Podsjetimo, Turska nastoji biti diplomatski posrednik između Rusije i Ukrajine te poziva na dijalog. No, čini se da je bilo kakav dijalog u ovom trenutku sve dalje.

• Ruski konzulat u New Yorku vandaliziran je sprejom i bojom u petak ujutro, neposredno prije no što je Putin održao govor u kojem je objavio aneksiju 4 ukrajinske regije. Nije bilo vidljivih napisa, samo su se široki tragovi crvene boje prostirali po pročelju prizemlja zgrade, prekrivajući prozore i dvostruka vrata.

Izvor:Advance

Ne propustite