Izbori u RS do 11 sati: Izborne prevare, pokušaji snimanja naočalama s kamerom i prijava kupovine glasova

Bosna i Hercegovina
Izbori u RS do 11 sati: Izborne prevare, pokušaji snimanja naočalama s kamerom i prijava kupovine glasova
.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zaprimilo je brojne prijave koje se mogu definisati kao incidenti u izbornom danu kojeg su do sada obilježili izborne prevare, prijetnje te pokušaji snimanja naočalama sa skrivenim kamerama.

Štab MUP-a RS aktivno prati aktivnosti na terenu u sklopu Općih izbora, a na svojoj stranici su objavili pregled incidenata. Prvi je zabilježen u 7:50 sati u mjestu Kozluk gdje je pripadnik MUP-a RS prijavio da mu se obratio G. G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A. S. da mu oko 6:15 sati prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje istom kao posmatrač te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega. Međutim, tužilac je kazao da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

U 7 sati biračko mjesto u Hozićima u mjestu Novi Grad nije otvoreno na vrijeme nakon što je primjećeno da se prilikom otvaranja biračkog mjesta u 7 sati, u dvije kutije nalazi određeni broj popunjenih glasačkih listića. Birački odmor je smijenjen, informisan CIK, a s obzirmo da se radi o krivičnom djelu "Izborna prevara" uhapšeni su I. Dž., R. H., I. M., E. V. i S. H.

Pola sata poslije, predsjednik izbornog mjesta u OŠ "Sveti Sava", općina Istočno Novo Sarajevo, je prijavio da je V. J. na pomenutom izbornom mjestu pokušala da naočalama za snimanje nepoznate marke snimi proces glasanja. Navedeni predmet je privremeno oduzet od policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu navedenom obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti. Slična situacija je zabilježena i u 9:30 sati u mjestu Vojkovići, Istočna Ilidža, kada je S. M. snimio izborni listić koji mu je potom oduzet. Pripadnici PS Istočna Ilidža oduzeli su i sporne naočale, a o svemu informisan i tužilac.

U Bijeljini je prijavljeno da je oko 9:30 došlo do svađe između trojice posmatrača iz Čengića u vezi načina glasanja starijih lica, dok je u Doboju u 10:30 došlo do prepirke između članova biračkog odbora.

"Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B. M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B. M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru", kažu u MUP-u RS.

U Zvorniku su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske uprave Zvornik te pobacali akreditacije posmatrača.

U Bijeljini, osoba Z. N. je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne stranke, a koju je potpisao predsjednik T. S. u kojoj navodi da su R. P. i nepoznata osoba u prostorijama autopraonice koja se nalazi preko puta OŠ "Knez Ivo od Semberije" davali novčanu naknadu glasačima koji su određeni za glasanje na biračkim mjestima u ovoj školi te je u toku provjera navoda.

Izvor:Klix

Ne propustite