PROVJERENO

NARODNI LIJEK ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU: Napravite sami ovaj napitak, djeluje i na ubrzanje metabolizma

Objavljeno:02.10.2022 - 12:15
A A A Times Arial

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on bolji od mnogih lijekova. Orasi liječe najrazličitija obolenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlijezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za liječenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave. 

Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Upravo jod pomaže kod oslabljenog rada štitne žlijezde, odnosno hipotireoze.Takođe, liker pomaže kod dijareje, zatvora, žgaravice, nadutosti, čak i grčeva i želudačnih infekcija.

Sastojci:

  • 12 mladih,
  • zelenih oraha,
  • 40 dkg šećera (možete koristiti i med),
  • 1 litra domaće rakije (šljivovica, lozovača)

Prema želji možete dodati 4 karanfilića ili 4 zrna kafe, limun ili narandžu, u odnosu na to kakvu dodatnu aromu želite.

Orahe prvo dobro operite i prosušite krpom. One manje samo zarežite, a veće prerežite na polovine. Limun ili narandžu operite i izrežite na kolutove. U većoj staklenoj posudi (dunst boci), koju možete dobro da zatvorite, pomešajte rakiju i šećer (med), dok se ne rastopi. Dodajte orahe, limun, narandžu, karanfilić/kafu i još jednom dobro promešajte.

Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svakodnevno je malo protresite, ali bez otvaranja. Nakon 40 dana liker procedite kroz gazu, prelijte u običnu bocu i držite na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: Pink.rs