Američki ambasador u Srbiji: Putina nije briga za Kosovo

Region
Američki ambasador u Srbiji: Putina nije briga za Kosovo
Ambasador SAD u Srbiji Christopher R. Hill izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je prijeko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije.

Ambasador SAD u Srbiji Christopher R. Hill izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je prijeko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije.

„Amerika i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor, pa smo tako razgovarali o raznim stvarima. Razgovaralo se o energetici, važno je da se uhvatimo u koštac sa energetskom krizom koja je zahvatila čitav svijet. Između ostalog i o Ukrajini. Možda se ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo“, naveo je ambasador Hill gostujući u Dnevniku na televiziji Nova S.

Američki ambasador je rekao i da je njegov posao da se potrudi da srbijanska vlada razumije kakav je stav Vašingtona, ali i da shvati stavove Beograda.

„Naravno da Srbija ima alternativne izvore energije. Pitanje je samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju. Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Posljednjih mjeseci smo uvidjeli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije i Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata. Srbiji je prijeko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije i mi bismo željeli da budemo dio tog procesa“, istakao je Hill, prenosi Nova.rs.

Na pitanje o kojoj vremenskoj odrednici se radi kada je u pitanju pomoć Zapada da Srbija nabavi nove izvore energije, Hill je rekao:

„Zima dolazi, ne želim da zvučim kao iz Igre prijestolja, ali je tako. Problem sa energentima je u tome što je potrebno vrijeme da se bilo koji sistem, bilo da se radi o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vjetra ili prirodni gas satavi u pogon. Srbija mora da bude oprezna sa korišćenjem energije predstojeće zime“, rekao je on.

Hill je naveo i da će Srbiji pomoći da iskoristi potencijale svojih izvora energije i da se nada da će Rusija jednog dana biti pouzdan snabdjevač prirodnog gasa, jer ga trenutno koristi da ucjenjuje druge zemlje.

Upitan o tome kako vidi dešavanja na Sjevernom toku i prekid snabdjevanja gasom, Hill navodi da SAD nisu odgovorne za ovakvu vrstu neodgovornih postupaka.

„Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvjereni da SAD nisu umješane u to“, naveo je Hil.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznijela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hill kaže:

„Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala prije 23 godine, u bilo kojoj mjeri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dvije situacije“, objasnio je Hil.

Hill se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

„Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susjedima“, kaže Hill.

Ne propustite