“Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu, život ne stoji u mjestu”

Aktuelno
“Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu, život ne stoji u mjestu”
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni, Christian Schmidt uputio je građanima poruku uoči sutrašnjih Općih izbora u BiH.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni, Christian Schmidt uputio je građanima poruku uoči sutrašnjih Općih izbora u BiH.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti.

“Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

sutra ćete birati one koji će vas predstavljati u institucijama na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini – one kojima ćete povjeriti dužnost vođenja ove zemlje, one koji će raditi na ispunjenju vaših potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova. Pozivam sve glasače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju smjera ove države za naredne četiri godine.

Neki kažu da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu. Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu. Vidjeli smo kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a vaše institucije moraju biti u stanju na njih odgovoriti. U protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje.

Zato morate sudjelovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj zemlji. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlāda u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornoga sustava ove zemlje.

Taj proces započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovi izbornih rezultata. Moj ured će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje.

Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju”, navedeno je iz OHR-a.

Ne propustite