JAKI ANTIBIOTICI UNIŠTAVAJU JETRU: 5 namirnica pomažu da se OBNOVI - radi kao nova!

Porodica i zdravlje
JAKI ANTIBIOTICI UNIŠTAVAJU JETRU: 5 namirnica pomažu da se OBNOVI - radi kao nova!
-

Saznajte koja hrana obnavlja jetru nakon jakih lijekova.

Jetra je možda jedini organ u ljudskom tijelu koji može u potpunosti da se oporavi od duge bolesti i štetnih efekata lijekova. Zapravo, ovaj organ može da se regeneriše i nakon što mu se odstrani dio operacijom ili se "uništi" od raznorazne hemije. Postoji mnogo slučajeva kada je, nakon djelimičnog uklanjanja jetre, ona povratila svoj oblik i funkciju. Zapravo, "radila" je bilje nego prije! 

Najveću štetu zdravlju ovog organa uzrokuje ne samo preterana upotreba al*ohola, već i dugotrajna upotreba jakih antibiotika. Kao što su oni koji se koristili u liječenju kor.one i drugih virusa.

Hepatolog Igor Mokrousov savjetuje da nikada ne čekate da se pojave teški simptomi toksičnog hepatitisa, uzrokovanog antibioticima. Čim počnete da pijete lijekove, trebalo bi da poradite na očuvanju jetre što će vam pomoći da spriječite brojne bolesti.

Hepatolog ističe da nisu samo određeni lijekovi ti koji će pomoći da sačuvate jetru, i promjene u ishrani i uvođenje nekih namirnica biće i te kako korisno. Specijalista je naveo pet namirnica koje su lako dostupne, a čine čuda kod ovog problema.

ORASI
Svakog dana poželjno je da pojedete nekoliko jezgra oraha - od tri do pet. Orašasti plodovi su korisni zbog visokog nivoa glutationa, supstance koja se oslobađa tokom normalnog rada jetre. Ako telo ne radi punim kapacitetom, orasi će mu pomoći da povrati nivo ovog antioksidansa.

BIJELI I CRNI LUK
Ovo povrće sadrži alicin, koji ima antibakterijsko dejstvo i uklanja toksine iz jetre. Ali da bi se maksimalno iskoristile prednosti luka, treba ga sitno isjeckati i jesti sirove. Ili, u ekstremnim slučajevima, lagano prodinstane.

GREJPFRUT
Ovaj gorki citrusni plod će osloboditi jetru od viška masti.

BROKOLI
Ovo povrće u kuhanom obliku pomaže da se normalizuje metabolizam, ukloni žuč i generalno poboljša stanja jetre.

MONDO

Ne propustite