NAJČEŠĆI SIMPTOMI AUTIZMA KOD DJECE: Roditelji koji sumnjaju na ovu dijagnozu kod mališana moraju da urade SLJEDEĆU STVAR

Porodica i zdravlje
NAJČEŠĆI SIMPTOMI AUTIZMA KOD DJECE: Roditelji koji sumnjaju na ovu dijagnozu kod mališana moraju da urade SLJEDEĆU STVAR
-

Obratite pažnju na najčešće simptome autizma kod djece, jer je za što produktivniji rad sa djecom najvažnije njegovo rano otkrivanje!

Autizam je veoma specifična vrsta stanja, ne bolesti, koja se sve češće javlja kod djece, a stručnjaci ga posmatraju kao dijagnozu koja utiče na mozak mališana da radi na drugačiji način od uobičajenog. I dalje nije dovoljno ispitan, jer ima veoma raznovrsne oblike, a prvi put je opisan 1974. godine.

Ono što je svakako najvažnije jeste rano otkrivanje, što omogućava da rad sa takvom djecom bude što porduktivnji, kako bi postala samostalno visokofunkcionalna!

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života. Mnogi stručnjaci vjeruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posljedica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Najčešći simptom koji se javlja kod mališana, zbog kojih se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svijetom razvija drugačije:

-manje govore od ostalih,
-često ponavljaju iste fraze i
-ne odazivaju se kad ih pozovete po imenu.

Ukoliko vam se učini da primijećujete neke znake autizma kod svog djeteta, ali niste sigurni koliko među njima ima običnih slučajnosti, savjetuje se da sačinite listu i bilježite kad se ponavljaju. Taj će spisak biti veoma koristan kad dijete odvedete kod ljekara. Najupadljiviji znaci mogu biti repetitivni pokreti kao što su pljeskanje rukama, puckanje prstima ili ljuljanje tijela pri stajanju ili sedenju.

Autistična djeca često uživaju u vrlo strogoj dnevnoj rutini i jako se uzbude ako se nešto u njoj promijeni. Sa druge strane, mogu satima da budu mirni i zadovoljni kada se bave nečim što ih posebno zanima.

Veoma je važno naglasiti da se autizam ispoljava na različite načine kod djece, djevojčice i dječaci poku potpuno drugačije odreagovati. Čini se da se kod ženskog mola teže otkriva, jer se za nijansu lakše socijalizuju.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite