EVO KAKO SE PRAVILNO PRELIVA BAKLAVA: Gotov kolač morate nekoliko puta da zalijete agdom, trik je u različitoj temperaturi

Praktična žena
EVO KAKO SE PRAVILNO PRELIVA BAKLAVA: Gotov kolač morate nekoliko puta da zalijete agdom, trik je u različitoj temperaturi
Baklava je popularan kolač koji se pravi od kora, oraha i na kraju se preliva sirupom. Nekada je baklava bila desert koji je namijenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Može da ima i do 70 kora, sve zavisi kako je pravite. Ova orijentalna poslastica je popularna i u našim krajevima, a sada naučite kako pravilno da prelijete gotov kolač. 

Baklava je popularan kolač koji se pravi od kora, oraha i na kraju se preliva sirupom. Nekada je baklava bila desert koji je namijenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vrijeme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Može da ima i do 70 kora, sve zavisi kako je pravite. Ova orijentalna poslastica je popularna i u našim krajevima, a sada naučite kako pravilno da prelijete gotov kolač. 

Kada napravite baklavu treba da je prelijete sirupom/agdom tri ili četiri puta. A evo kako to da uradite. Ono što je bitno da baklava i sirup budu različite temperature. Gotovu baklavu ostavite da se potpuno ohladi, pa prelijte vrućim sirupom. Opet ostavite da se ohladi, pa ocedite sirup koji kolač nije upio. Ponovo zagrejte sirup i dodajte malo šećera, ako treba da bude gušći. Ponovo prelijte kolač vrućim sirupom. Ponovite još jednom ili dvaput. Ostavite da baklava u potpunosti upije sirup, najbolje nekoliko sati. 

Sastojci:

Za tijesto:

250 ml mlijeka
1 kašičica suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 jajeta
160 g pavlaka
180 g putera
0,5 kašičice soli
850 g brašna

Za fil:

700 g oraha
650 g šećera
1 kašičica mljevenog kardamona
350 g putera

Za sirup:

400 g šećera
250 ml vode

Za premazivanje:

2 žumanca + 1 kašika ulja
bademi

Priprema:

U mlijeko dodajte kvasac, šećer, jaja, pavlaku i istopljeni puter, kao i so. Dobro promešajte, pa dodajte brašno. Umjesite tijesto, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena. Pomešajte orahe i šećer, pa dodajte kardamon, a u zasebnoj posudi otopite puter. Šećer i vodu pomiješajte u šerpi, pa miješajte dok ne proključa, a zatim kuhajte još 2-3 minuta. Sada imate spreman i sirup i fil.

Podijelite tijesto na 2 djela od po 350 g i na 9 delova od po 35 g. Uzmite jedan deo testa od 350 g i tanko razvucite, pa stavite u pleh koji ste premazali puterom. Lepo razvucite da pokrijete ceo pleh i ivice (ne do kraja, samo malo podignite testo). Premažite istopljenim puterom, pa pospite šećerom i orasima. Zatim uzmite manju lopticu tijesta (95 g) i tanko razvucite, skoro providno. Stavite preko, pa lijepo uglavite tijesto. Isijecite višak. Opet se premaže puterom, pospe šećerom i orasima i ide testo tanko razvučeno. Tako ređate dok ne potrošite svo tijesto od 95 g i fil. Posljednje tijesto premažete puterom i onda preko stavite razvučeno tijesto od 350 g. Svaku put kad stavite tijesto malo rukama pritisnite. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Isijecite oblike dijamanata. Premažite sa umućenim žumancima koja ste pomešali sa kašikom ulja. Na svaki utisnite badem i pecite na 160°c nekih 20 minuta. Izvadite baklavu, još jednom isijecite, pa prelijte istopljenim puterom (350 g). Kada dobiju zlatno braon boju izvadite. Prelijte hladnim sirupom vrelu baklavu. Vratite u rernu i pecite još 6 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite