INTERPOL TRAŽI I TRI OPASNE ŽENE IZ BIH: “Potraga za Slobodankom, Aldijanom i Sandrom"

Aktuelno
INTERPOL TRAŽI I TRI OPASNE ŽENE IZ BIH: “Potraga za Slobodankom, Aldijanom i Sandrom"
,

Među 7.146 crvenih potjernica koje je izdao Interpol, 91 se odnosi na državljane Bosne i Hercegovine.

Najmlađa osobe za kojima tragaju ima 26 godina dok najstarija 74 godine.

Riječ je o Jovanu Bjelotomiću (26) i Dejanu Popoviću (26) za kojima se traga zbog pljačke te Mirku Vručiniću (74) za kojim se traga zbog zločina protiv čovječnosti.

Na listi je i jedan 27-godišnjak, Eric Nuhanović koji je rođen u Rimu. Tereti se za organizovani kriminal, pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim grupama.

Na listi su tri žene. Slobodanka Tošić koja je već godinama na potjernici, a živi u Srbiji. Za njom se traga zbog učešća u kriminalnoj organizaciji i povezanosti s ubistvom.

Na listi je duže i Aldijana Dizdarević koja se tereti za pokušaj ubistva te Sandra Kahrić koja se tereti za krađu, provalu, zlostavljanje djeteta i dr. Za njom traga Francuska.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posjete web stranicu i pogledaju fotografije ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.

Slobodanka Boba Tošić (36), nekadašnja Playboy zečica i bivša misica osuđena je u Bosni i Hercegovini i njeno ime se godinama nalazi na potjernici Interpola.

w873-1-4

Tošić je pobjegla iz kućnog pritvora prije nego je dobila poziv na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u Lukavici.

Nakon hapšenja Darka Eleza u Beogradu po međunarodnoj potjernici iz BiH, zbog istrage o likvidaciji Miloša Ostojića i Siniše Miličevića Tigra, povlači se pitanje i drugo dvoje bjegunaca, odnosno njegovog brata Davora i Slobodanke Tošić Boba koja mu je jako bliska, a osuđena je u Sudu BiH na dvije i po godine zbog krivičnog djela zločinačkog udruživanja u vezi s krivičnim djelom teškog ubistva, piše crna-hronika.info.

Ona je pretpostavlja se pobjegla za Srbiju odmah nakon što je Sud BiH izrekao pravomoćnu presudu. Nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog bivšeg kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo aprila 2006. godine, a prema navodima optužnice njena uloga bila je da u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Aldijana Dizdarević je iz Velike Kladuše. Rođena je 15. januara 1986. godine, a država koja traži njeno izručenje je BiH. Razlog – pokušaj ubojstva.

w873-2-1

Međunarodna potjernica za njom raspisana je po nalogu kantonalnog suda u Bihaću u avgustu 2015. godine.

Osumnjičena je da je 14. septembra 2011. godine uvečer u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede.

Ne propustite