STANJE SE BRZO POGORŠAVA, "VRIJEME ZA EVAKUACIJU JE SADA": Uragan Ian skoro ojačao do kategorije 5, škole, supermarketi, bolnice i aerodromi najavili su zatvaranje

Svijet
STANJE SE BRZO POGORŠAVA, "VRIJEME ZA EVAKUACIJU JE SADA": Uragan Ian skoro ojačao do kategorije 5, škole, supermarketi, bolnice i aerodromi najavili su zatvaranje
Uragan Ian, sada jača i “izuzetno opasna” oluja kategorije 4, počela je da udara na Floridu velikim poplavama i razornim vjetrovima dok napreduje na velikom dijelu zapadne obale države s potencijalom u roku od nekoliko sati da izazove katastrofalne poplave i opasne po život olujni udar.

Uragan Ian, sada jača i “izuzetno opasna” oluja kategorije 4, počela je da udara na Floridu velikim poplavama i razornim vjetrovima dok napreduje na velikom dijelu zapadne obale države s potencijalom u roku od nekoliko sati da izazove katastrofalne poplave i opasne po život olujni udar, piše CNN.

"Uslovi se brzo pogoršavaju duž jugozapadne obale Floride", rekao je Nacionalni centar za uragane u srijedu ujutro, maksimalni izdržljivi vjetar bio je 155 mph - samo 2 mph manje od kategorije 5, saopštio je centar u 7 ujutro po istočnom vremenu.

Područje između Napulja i Sarasote suočava se s najvećom prijetnjom opasnog olujnog udara, saopštio je centar za uragane. Više od 2,5 miliona ljudi je savjetovano da pobjegnu, uključujući 1,75 miliona pod obaveznim naredbama za evakuaciju.

Nakon što je uragan napravio veliku štetu na Kubi u utorak i ostavio skoro cijeli otok bez struje, Ian sada cilja na ranjivu obalu Zaljeva Floride.

 Škole, supermarketi, tematski parkovi, bolnice i aerodromi najavili su zatvaranje.

 Mornarica je pomjerila svoje brodove, a obalska straža je zatvorila luke.

Dijelovi krajnje južne Floride već su počeli osjećati prve posljedice oluje, s tropskim olujnim vjetrovima i najmanje dva moguća tornada prijavljena u okrugu Broward, uključujući aerodrom North Perry, gdje su oštećeni avioni. Prijavljene su velike poplave u Key Westu zbog olujnog udara, zajedno sa nestankom struje.

"Vrijeme za evakuaciju je sada", rekao je u utorak direktor odjela za hitne slučajeve Floride Kevin Guthrie.

Kako se vjetrovi pojačavaju, država može zatvoriti mostove, otežavajući evakuaciju za one koji ne odu odmah. Benzinske pumpe također mogu privremeno ostati bez goriva, rekao je guverner Ron DeSantis.

Ne propustite