VOĆE PUNO KALIJUMA ŠTITI I ZGLOBOVE: Umanjite bol od artritisa prirodnim sredstvima

Porodica i zdravlje
VOĆE PUNO KALIJUMA ŠTITI I ZGLOBOVE: Umanjite bol od artritisa prirodnim sredstvima
-

Voće sa puno kalijuma savjetuje se osobama koje pate od bolova u zglobovima zbog artritisa.

Ishrana može da olakša bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptom reumatoidnog artritisa. Ova bolest izaziva oticanje, upalu i ukočenost zglobova, a važno je pomoći organizmu da se izbori sa viškom vode. 

Tečnost se pojačano zadržava u telu ukoliko se, putem soli, unese previše natrijuma, a kalijum može da uspostavi narušenu ravnotežu u organizmu. Takođe, ovaj mineral je važan za dobru iskorišćenost kalcijuma u kostima i zglobovima i zato je opasan njegov manjak u organizmu.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu povećenom terapiji bola ukazuje i na vezu između niskog kalijuma u organizmu i reumatoidnog artritisa. Zato se izvode eksperimenti sa suplementima ovog minerala, a kod dobrovoljnih ispitanika je ustavnovljeno da im se bol smanjuje.

Blizu polovine učesnika je procenilo da im se bol smanjio za oko trećinu, a olakšanje tegoba počinje nakon uzimanja suplemenata tokom 28 dana.  Uz to, još trećini ispitanika se bol smanjio "u priličnoj mjeri", prema kriterijumima Evropske grupe udruženja reumatologa.

"Ako vas muči bol u zglobovima od reumatoidnog artritisa, ne morate da uzimate suplemente kalijuma", objašnjava britanska doktorka Kler Morison. "Dobar izvor su i neke voćke, poput banana. U sto grama ovog voća nalazi se 358 mg kalijuma. U istoj količini kajsija je 259 mg,  dok u sušenima ima čak 1,162 mg."

I dinja ima nešto više kalijuma od ostalog voća -  267mg u 100 grama. 

Budite oprezni ako bolujete od nekih drugih bolesti i obavezno se konsultujte s ljekarom prije promjene ishrane ili uzimanja suplemenata - kalijum, na primjer, može biti opasan za oboljele od tromboze.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite