ANALIZA/Rusija tvrdi da je pobijedila na "lažnim" referendumima u okupiranoj Ukrajini, ŠTA JE SLJEDEĆE?

Svijet
ANALIZA/Rusija tvrdi da je pobijedila na "lažnim" referendumima u okupiranoj Ukrajini, ŠTA JE SLJEDEĆE?
Završena su četiri takozvana referenduma u regionima Ukrajine pod ruskom kontrolom - glasovi koje bi Moskva mogla iskoristiti kao osnov za pripajanje još teritorije.

Završena su četiri takozvana referenduma u regionima Ukrajine pod ruskom kontrolom - glasovi koje bi Moskva mogla iskoristiti kao osnov za pripajanje još teritorije.

Zvaničnici u regionima koje je postavila Moskva sada tvrde skoro potpunu podršku među onima koji su učestvovali u spornim glasanjima o pridruživanju Rusiji.

Ukrajinska vlada i njeni saveznici proglasili su ankete lažnim.

Glasanje je održano u otcijepljenim istočnim regijama Donjeck i Lugansk. Organizovani su i izbori u dijelovima južnih regiona Herson i Zaporožja pod ruskom okupacijom.

Izbjeglice rasute po Rusiji također su mogle glasati na desetinama biračkih mjesta, uključujući Krim, južno ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014. Djelomični rezultati tamošnjeg glasanja ukazali su na ogromnu većinu za pripajanje Rusiji.

Novinske agencije koje vode proruske administracije u Donjecku i Lugansku izvještavaju da je do 99,23% ljudi glasalo za pridruživanje Rusiji - visok postotak koji bi bio neuobičajen za glasanje ove prirode.

Nagađa se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao objaviti aneksiju četiri regiona u govoru koji se očekuje u petak.

U martu 2014. objavio je da se Krim pridružio Rusiji samo nekoliko dana nakon što je tamo održan sličan nepriznati referendum.

Ako Rusija anektira četiri regiona, koje Moskva ne kontroliše u potpunosti, to bi moglo da podigne rat na novi i opasniji nivo, a Moskva će svaki pokušaj Ukrajine da ih povrati prikazati kao napad na njenu suverenu teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je "brutalno prekršila statut UN-a" pokušavajući da aneksira teritorije zauzete silom.

"Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se čak ni nazvati imitacijom referenduma", rekao je on u utorak navečer.

Ukrajinski predsjednik je dodao da je to "veoma ciničan pokušaj prisiljavanja muškaraca na okupiranoj teritoriji Ukrajine da se mobiliziraju u rusku vojsku kako bi ih poslali u borbu protiv vlastite domovine!"

jjkshvpf5s8vwvs02aozthrsguuecqvwmkusxrbw

NOVE SANKCIJE RUSIJI

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je EU da uvede strožije sankcije Rusiji.

"Potreban nam je izuzetno ozbiljan, efikasan odgovor sa konkretnim stvarima koje će pogoditi rusku ekonomiju. Što je mekša reakcija na takozvane referendume, to je veća motivacija za Rusiju da eskalira i pripoji dalje teritorije", rekao je on.

Velika Britanija je na takozvane referendume odgovorila novim sankcijama protiv najviših ruskih zvaničnika uključenih u provođenje glasova.

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je da Zapad nikada neće priznati ruske aneksije.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, koja je u utorak posjetila Ukrajinu, opisala je ankete kao "maskaradu".

U Kini, tradicionalnom ruskom savezniku, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da se "suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati", odgovarajući na novinarsko pitanje o takozvanim referendumima.

Predsjednik Putin branio je referendume, rekavši da su oni osmišljeni da zaustave progon etničkih Rusa i onih koji govore ruski od strane Ukrajine - optužba koju ukrajinska vlada poriče.

Rezultati četiri samozvana referenduma neće nikoga iznenaditi, a ponajmanje Ukrajinu.

Glasovi za pridruživanje Rusiji nastavak su narativa Kremlja o pokušajima da "oslobode" Ukrajince na tim područjima, kao i pokušaja da legitimizira svoje prisustvo u zemlji.

Ukrajina i Zapad su diskreditovali proces, a BBC je čuo za dokaze o naoružanim vojnicima koji prikupljaju glasove od vrata do vrata, kao i tvrdnje da glasanje uopšte nije održano.

Očekuje se da će Rusija izraditi brze, nove zakone oko aneksije ove četiri sporne teritorije, i zaprijetila je upotrebom smrtonosnijeg oružja ako bude meta u budućnosti.
 

Ne propustite