RAT U UKRAJINI, 217. DAN: Ruski plinovodi sabotirani, niko još ne spominje mogućeg počinitelja - završeni referendumi u Ukrajini, navodno 96% želi spajanje s Rusijom

Svijet
RAT U UKRAJINI, 217. DAN: Ruski plinovodi sabotirani, niko još ne spominje mogućeg počinitelja -  završeni referendumi u Ukrajini, navodno 96% želi spajanje s Rusijom
.

Što se dogodilo na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2? Sve više izvora navodi kako su detektirane eksplozije koje su uzrokovale curenje plina u more. U isto vrijeme sve više zemalja sugerira da je riječ o sabotažama, ali nijedna još ne navodi tko bi mogao biti počinitelj.

U isto vrijeme njemački list Der Spiegel navodi kako je američka CIA prije nekoliko tjedana upozorila vlasti u Berlinu da bi se mogle dogoditi sabotaže na ruskim plinovodima.

Referendumi na okupiranim ukrajinskim regijama su dovršeni. Ruski izvori navode kako je oko 96% stanovnika glasalo za priključenje Rusiji. Jasno, i prije početka glasanja svima je bilo jasno da su referendumi samo argument za pokretanje procesa aneksije od strane Rusije, a konkretni koraci po tom pitanju, navode izvori, mogli bi uslijediti već u petak.

Aktualno:

• Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da su otkrivene dvije eksplozije u vezi s curenjem plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 s informacijama koje upućuju na vjerojatnu sabotažu. Andersson je na konferenciji za novinare također rekla da je švedska Vlada u bliskom kontaktu s partnerima, uključujući NATO-om, susjedima poput Danske i Njemačke, u vezi s razvojem događaja.

Bjorn Lund, švedski seizmolog je pak rekao kako je siguran da je seizmička aktivnost otkrivena na mjestu curenja plina u Baltičkom moru uzrokovana eksplozijama, a ne potresima ili klizištima. Istaknuo je da seizmički podaci koje su prikupili on i njegovi nordijski kolege pokazuju da su se eksplozije dogodile u moru, a ne u stijenama ispod morskog dna.

VIDEO: Mjehuri plina izlaze na površinu

• Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) prije nekoliko je tjedana upozorila Njemačku na moguće napade na plinovode u Baltičkom moru, objavio je njemački list Der Spiegel, nakon što je objavljeno curenje plina u ruskim plinovodima koji vode prema Njemačkoj.

Njemačka Vlada primila je dojavu CIA-e, izvijestio je Spiegel pozivajući se na neimenovane izvore. Glasnogovornik njemačke Vlade odbio je komentirati.

• Mjehuri plina iz oštećenog plinovoda Sjeverni tok 2 u promjeru su veći od 100 metara, priopćila je danska energetska uprava. Curenje će se nastaviti nekoliko dana, a možda čak i tjedana, rekao je njihov čelnik. Poljska je pak rekla da je curenje izazvano sabotažom. To je sugerirala i Rusija. Nijedna od zemalja još nije rekla tko bi mogao stajati iza ovog.

• U drugim vijestima, ukrajinski izvori navode kako su se čule tri eksplozije, a potom je nestalo struje u gradu Harkov. "U nekim dijelovima grada nema svjetla. Podaci o žrtvama se preciziraju", rekao je gradonačelnik Harkova, Igor Terehov. Kasnije je poručio da je zabilježena i četvrta eksplozija navodeći kako je pogođen infrastrukturni objekt. Rekao je da vlasti rade na vraćanju struje što je prije moguće.

• Ukrajinu neće pokolebati nikakve nuklearne prijetnje iz Moskve ili referendumi o aneksiji koji se održavaju te će nastaviti sa svojim planom da vrati sav svoj okupirani teritorij, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak. U intervjuu je istaknuo kako Kijev želi da svjetske nuklearne sile upozore Rusiju da će svaka uporaba strateškog ili taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini biti suočena s konkretnim djelovanjem - a ne samo rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

• Prvi djelomični rezultati glasanja u četiri ukrajinske regije pod ruskom okupacijom pokazali su da je 96% stanovnika za pridruživanje Rusiji, objavila je ruska novinska agencija RIA. Planovi Moskve za aneksiju mogli bi biti objavljeni već u petak. Ukrajina je pak u više navrata upozorila da bi ruska aneksija dodatnih teritorija uništila svaku šansu za mirovne pregovore.

Izvor:Advance

Ne propustite