PRVI SIMPTOM SAM UOČIO NA MALOM PRSTU I ZANEMARIO! Slavni glumac pati od OPASNE I NEIZLJEČIVE bolesti, ovo je glavni znak

Porodica i zdravlje
PRVI SIMPTOM SAM UOČIO NA MALOM PRSTU I ZANEMARIO! Slavni glumac pati od OPASNE I NEIZLJEČIVE bolesti, ovo je glavni znak
-

Majkl Džej Foks od 29. godine boluje od Parkinsonove bolesti, a prvi znak upozorenja nije shvatao ozbiljno.

Prije tri decenije, zvijezdi filmova "Povratak u budućnost" Majklu Džeju Foksu (61) dijagnostikovana je Parkinsonova bolest, ali je uprkos zdravstvenim problemima nastavio da radi. Tada je imao 29 godina, a potom su usledile komplikacije zbog kojih je bio primoran da se povuče iz javnosti.

Jednom prilikom je otkrio kako se stanje pogoršalo, zbog čega nije mogao da nastavi sa radom. Objasnio je da ne može da zapamti i ponovi napisane riječi, kao i da se nada da stanje može da se promijeni.

Kako su izgledali prvi znaci opasne bolesti u slučaju Majkla Džeja Foksa? Glumac je otkrio da je prvo primijetio trzaj u lijevom malom prstu. U to vrijeme, 1991. radio je na snimanju filma "Doc Hollywood" i kako kaže, nije previše obraćao pažnju na tremor koji je osjećao. Međutim, ubrzo se pojavilo jače drhtanje, ukočenost u kukovima i trnci u stopalima.

Fondacija Majkla Džeja Foksa, koja se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, navela je da su simptomi stanja drugačiji za svakoga. Tri glavna simptoma ove bolesti su tremor, ukočenost mišića i usporeni pokreti.

"Iako oni koji imaju Parkinsonovu bolest ne doživljavaju sva tri simptoma, usporenje pokreta je uvek prisutno", navodi se u ovoj fondaciji, a ovo su još neki, manje poznati simptomi:

zatvor
nizak krvni pritisak
erektilna disfunkcija
smanjen libido
problemi sa znojenjem
problemi sa urinom

Parkinsonova bolest može da utiče na to kako se osjećate i razmišljate. Mogu se pojaviti problemi sa pamćenjem, kao i depresija i anksioznost.

"Moje kratkoročno pamćenje je pogođeno. Uvijek sam imao sjajnu vještinu za memorisanje. Ipak, imao sam neke ekstremne situacije u kojima su posljednjih nekoliko poslova obustavljeni, jer su mi dijelovi teksta bili teški zbog riječi koje je trebalo zapamtiti", rekao je Foks 2020.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta, a poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. Bolest se obično polagano razvija, pa može proći i nekoliko mjeseci ili godina prije nego osoba ustanovi da tegobe postoje.

(MONDO)

Ne propustite