Diani Kajmaković blokirana sva imovina u SAD-u: Pročitajte šta sve posjeduje

Vijesti
Diani Kajmaković blokirana sva imovina u SAD-u: Pročitajte šta sve posjeduje
Dugogodišnja državna tužiteljica Diana Kajmaković jučer je i zvanično stavljena pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a Ministarstvo finansija i trezora SAD-a (OFAC) je naveden i razlog.

Dugogodišnja državna tužiteljica Diana Kajmaković jučer je i zvanično stavljena pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a Ministarstvo finansija i trezora SAD-a (OFAC) je naveden i razlog.

Kajmaković su američke vlasti označile kao “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama”.

“Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist”, saopćeno je.

Također navode kako je Diana Kajmaković pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.

Kajmaković je jućer uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu

Njoj je blokirana sva imovina u SAD-u, ukoliko je ima, a propisi OFAC-a zabranjuju sve transakcije državljana SAD-a koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD), a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFAC-a.

Ko je Diana Kajmaković?

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu gdje je diplomirala na Pravnom fakultetu. Pravosudnu karijeru je počela 1991. godine, radeći kao pripravnica u Općinskom sudu II u Sarajevu, a nastavila u Višem javnom tužilaštvu. Od 1993. do 1995. bila je stručna saradnica u Općinskom tužilaštvu II u Sarajevu, a nakon toga i zamjenica općinskog tužioca. Za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu imenovana je 2003. godine, a od 2008. tužilački posao obavlja u Državnom tužilaštvu. Radi u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je 2019. godine. Kajmaković ima kuću i zemljište koje je naslijedila 2010. godine. Njezin suprug je vlasnik dva stana. Edukatorica je u Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH gdje je od 2006. do 2018. godine zaradila 4.850 maraka. Odbila je razgovarati sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo.

Imovina

Diana Kajmaković na svoje ime posjeduje kuću i zemljište od 1.303 kvadrata u Hadžićima, kao i maleni stan u Dubrovniku od 18 kvadrata.

Sa suprugom Arminom dijeli dva stana, jedan od 84 kvadrata, a drugi od 37 kvadrata.

Primanja

Kao Zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine primala je platu od 5.441 KM a dodatna primanja imala je lični honorar od 4.850 KM.

Ovo su podaci kolega sa CIN-a.
 

Ne propustite