Američka mornarica šalje svoj najnapredniji ratni brod u istočnu Aziju: Čeka se reakcija Pekinga

Svijet
Američka mornarica šalje svoj najnapredniji ratni brod u istočnu Aziju: Čeka se reakcija Pekinga
.USS Zumwalt je prvi u klasi od tri višenamjenska razarača vođenih raketa za koje mornarica kaže da će “stvoriti novi nivo složenosti bojnog prostora za potencijalne protivnike”.

USS Zumwalt je prvi u klasi od tri višenamjenska razarača vođenih raketa za koje mornarica kaže da će “stvoriti novi nivo složenosti bojnog prostora za potencijalne protivnike”.

Na Pacifiku, jedan od tih potencijalnih protivnika je očigledno Kina, a Zumwalt će sigurno privući pažnju Pekinga.

“Prisustvo stelt ratnog broda će privući veliko interesovanje”, posebno ako je Zumwalt opremljen hipersoničnim oružjem, rekao je analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice.

U augustovskom izvještaju američkog Pomorskog instituta navodi se da će Zumwalt biti nadograđen sljedeće godine kako bi primio Pentagonovo zajedničko hipersonično klizno tijelo (C-HGB), sistem naoružanja koji koristi raketni motor za ispaljivanje projektila hipersoničnom brzinom.

"C-HGB je namijenjen da može uništiti mete samo svojom brzinom", navodi se u izvještaju.

Nakon što je prošle sedmice uplovio u luku Guam, Zumwalt je u ponedjeljak stigao u Japan, rekao je portparol 7. flote američke mornarice poručnik Mark Langford.

U saopštenju mornarice navodi se da je ratni brod dodijeljen 15. eskadrili razarača, najvećoj eskadrili razarača američke mornarice sa sjedištem izvan Sjedinjenih Država, koja djeluje iz pomorske baze Yokosuka u blizini Tokija.

Zumwalt “igra integralnu ulogu u održavanju naše konkurentske prednosti i osiguravanju naših saveznika i partnera u regiji”, rekla je poručnica Katherine Serrano, glasnogovornica 15. eskadrile razarača.

Sa 185 metara dužine Zumwalt je "najveći i tehnološki najnapredniji površinski borac na svijetu", navodi se u izvještaju.

Američka mornarica kaže da se Zumwalt može pohvaliti nizom inovacija, a najupečatljivija među njima je njegov prikriveni dizajn.

„Dizajn trupa prevrtanja koji probija valove omogućio je široku lepezu napretka. Kompozitna nadgradnja značajno smanjuje radarski poprečni presjek i druge znakove, zbog čega je brod teže otkriti neprijateljima na moru”, navodi se u izvještaju mornarice.

Ne propustite