OVA HRANA SMANJUJE ŠEĆER U KRVI: Pomaže kod dijabetesa, a poboljšava i opšte zdravlje

Porodica i zdravlje
OVA HRANA SMANJUJE ŠEĆER U KRVI: Pomaže kod dijabetesa, a poboljšava i opšte zdravlje
Organizam najviše energjie dobija iz glukoze, ali je važno da ona ostane na normalnom nivou – od 3,9 do 6,1 mmol/l.

Organizam najviše energjie dobija iz glukoze, ali je važno da ona ostane na normalnom nivou – od 3,9 do 6,1 mmol/l.

Na to hoće li količina šećera u krvi biti normalna ili ispod ili iznad granica glavni uticaj ima način ishrane, a stručnjaci ističu da je ključno da ona bude raznovrsna i izbalansirana. Kod ljudi koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju veoma je važno da obraćaju pažnju na glikemijski indeks namirnica i da izbjegavaju hranu koja izaziva nagle skokove glukoze, poput slatkiša i gaziranih pića i, pomalo iznenađujuće, termički obrađene šargarepe, pečenog krompira itd

Postavlja se pitanje šta jesti, a da ne dođe do naglog skoka šećera i da se, naprotiv, utiče na organizam tako da glukoza opadne.

Ovo su neke od dokazano najefikasnijih namirnica.

Pasulj

Često se može čuti da je konzumiranje pasulja sjajan način da se izbegne dijabetes tipa 2.

Iako je ova biljka kalorična, ona sadrži vitamine B1, B2, E, PP, pektin, proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe...

U pasulju se nalazi mnogo biljnih vlakana, koja u crijevima usporavaju apsorpciju šećera iz hrane i time sprečavaju njegov brz prodor u krvotok

Avokado

Avokado je jedna od najpopularnijih namirnica proteklih godina ima nizak glikemijski indeks, a obiluje polinezasićenim i monozasićenim masnim kiselinama, koje su neophodne za zdrav jelovnik osobe koja pati od dijabetesa ili insulinske rezistencije. Poznato je da ovakve masti poboljšavaju osjetljivost na insulin.

Uz to, masne kiseline iz avokada produžavaju osećaj siutosti i pozitivno deluju na krvni pritisak. Imaju antizapaljensko dejstvo i snižavaju sirik za metabolički sindrom.

Cimet

Samo jedna kašika cimeta dnevno dovoljna je da se snizi nivo šećera u krvi, kao i triglicerida i LDL-a, tj. lošeg holesterola, i to uz pomoć katehina i epikatehina, koji stimulišu receptore insulina i inhibiraju enzime koji podstiču ćelijsko iskorišćavanje glukoze.

Često se preporučuje osobama kojima je dijagnotikovana insulinska rezistencija, a neka istraživanja su pokazala da indonezijski cimet može da smanji glikemiju za 10-29 odsto

Riba

Najčešće pominjan sastojak ribe jesu omega-3 masne kiseline, koje djeluju preventivno na pojavu dijabetesa i pomažu u njegovom liječenju.

Pored toga, riba obiluje proteinima, koji pomažu telu da se održi i obnovi, a ne utiču na nivo šećera u krvi, pa neće izazvati nagli skok glukoze posle obroka.
Uz to, ako jedete ribu, bićete siti daleko duže, a najzdravije opcije su losos, pastrmka, skuša, iverak, tuna...

Čičoka

Jedan od ključnih sastojaka čičoke je inulin, polisaharid koji ne pruža glukozu već fruktozu i koji normalizuje nivo triglicerida i holesterola, a čijom razgradnjom ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi.

Inulin je, uz to, i probiotik, pa stimuliše razvoj dobrih bakterija u crevima, poboljšava varenje, smanjuje loš holesterol i samim tim, rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sadrži još i esencijalne aminokiseline, vitamine A, B, C i D, kao i kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum, a koristi je još i kao način da povećate plodnost i potenciju, ojačate imuni sistem i kosti i delujete preventivno na alergijske reakcije

Brokoli

Ova biljka može da smanji štetan uticaj visokog šećera na organizam pored toga što ga snižava.

To čini zahvaljujući sulforafanu, izotiocijantu koji deluje tako što snižava nivo glukoze u krvi. Ova supstanca se oslobađa prilikom seckanja i žvakanja brokolija, zahvaljujući reakciji između glukozinolatnog jedinjenja po imenu glukorafanin i enzima mirozinaze.

Sulforafan se, takođe, povezuje s prevencijom raka, a poništava štetne efekte dijabetesa na krvne sudove, zahvaljujući čime smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Posebno se u poslednje vreme preporučuju klice brokolija, koje su lagane, hrskave i imaju vrlo bogat nutritivni sadržaj.

Višnje

Iako voće uglavnom dovodi do skoka šećera u krvi, višnje spadaju u voćke koje imaju vrlo nizak glikemijski indeks. Međutim, to nije sve: istraživanja su pokazala da kisele višnje sadrže antocijanine, pigmente crvene boje za koje je više studija dokazalo da štite od gojaznosti i dijabetesa.

Maslačak

Nedavno smo pisali o namanje 10 sjajnih načina da se maslačak iskoristi kao lek, a malo je poznato da ovaj cvet pomaže i dijabetičarima. Kad procveta ova biljka, treba jesti 6-10 presnih stabljika dnevno u periodu od dve nedelje. Važno je da se opere sa cvetom i da se cvet tek potom otkine, kao i da se stabljika žvaće polako.

Koristan je i čaj od maslačka, a ova biljka je daleko zdravija nego što ste i pretpostavljali: list maslačka sadrži skoro sedam puta više vitamina A nego šargarepa i zelena salata, a tu su i vitamini C, G i B, kao gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum...

Jabukovo sirće

Istraživanja su pokazala da kiselina u jabukovom sirćetu smanjuje količinu određenih enzima u želucu, kao i da poboljšava osetljivost na insulin nakon obroka s visokim sadržajem ugljenih hidrata za 19 do 34 odsto.

Često se koristi nakon obroka kod dijabetesa tipa 2, a studije su dokazale da može da sniozi šećer u krvi za 31,4 odsto nakon konzumiranja bijelog hleba. Konzumiranje 2 kašike jabukovog sirćeta prije spavanja smanjuje šećer u krvi za 4 odsto sljedećeg jutra.

( GLOSSY )

Ne propustite