RECEPT ZA VITAMINSKU BOMBU: Napravite najzdraviju zimnicu koja je gotova za 20 minuta, ČUDO ZA IMUNITET!

Zimnica
RECEPT ZA VITAMINSKU BOMBU: Napravite najzdraviju zimnicu koja je gotova za 20 minuta, ČUDO ZA IMUNITET!
Malo je namirnica u prirodi koje su bogatije hranljivim materijama i korisnija za zdravlje od cvekle.

Malo je namirnica u prirodi koje su bogatije hranljivim materijama i korisnija za zdravlje od cvekle.

Ova biljka spada u one na koje niko nije ravnodušan kada je riječ o ukusu ― ili je obožavamo ili ne možemo ni miris da joj osjetimo.

Zašto treba jesti cveklu?

Ovi drugi nisu svjesni šta propuštaju, jer je sok od cvekle jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta. Cvekla sadrži vitamine A, E, K, C, folnu kiselinu, niacine, riboflavin, tiamin, piridoksin, karotenoide, kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor... Najpoznatiji sastojak ovog povrća je gvožđe, pa se svima koji imaju anemiju ili makar manjar ovog minerala preporučuje da redovno konzumiraju cveklu.

Tu je i pigment betanin, poznat po tome što suzbija viruse i bakterije, a sadrži i dijetetska vlakna, antioksidante, slobodne radikale i još mnogo, mnogo toga.

Zbog svog bogatog sastava, cvekla nije samo dobro rešenje za one koji bi brzo da ojačaju svoj imuni sistem, već i za one koji imaju poremećaj funkcije jetre, skloni su zapaljenjima, imaju visok krvni pritisak i artritis... Ova korenasta biljka je izvanredna prevencija demencije i razvoja kancerogenih ćelija, a to su samo neke od njenih blagodeti.

Cvekla može da se jede sirova i da se pripremi na bezbroj načina, a jedan od popularnijih načina konzumacije jeste – kisela cvekla.

Kisela cvekla

Sastojci:

  • 5 kilograma cvekle
  • 3 litra vode
  • 400 mililitara sirćeta
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika soli
  • 5 grama konzervansa

Priprema

Cveklu dobro očistite, izrežite na kolutove i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i kuhajte dok ne omekša. Kad bude dobro kuhana, dodajte so, šećer, konzervans kuhajte još desetak minuta.

Potom cveklu prebacite u zagrijane tegle, pa prelijte tečnošću u kojoj se kuhala

Izvor: Glossy

Ne propustite