NAUČNICI SNIMILI MOZAK ČOVJEKA NA SAMRTI, DOŠLI DO ZAPANJUJUĆIH PODATAKA: Evo šta se dešava kada zatvore oči

Svijet
NAUČNICI SNIMILI MOZAK ČOVJEKA NA SAMRTI, DOŠLI DO ZAPANJUJUĆIH PODATAKA: Evo šta se dešava kada zatvore oči
Za mnoge je najveća životna misterija šta se dešava nakon smrti – šta nas, ako ništa drugo, čeka nakon što udahnemo posljednji put? 

Za mnoge je najveća životna misterija šta se dešava nakon smrti – šta nas, ako ništa drugo, čeka nakon što udahnemo posljednji put? 

Kako izgleda proces umiranja? Postoji li neka svijest koja ostaje u trenucima između ovog svijeta i onoga što slijedi? Da li je to kao iskustvo uspavljivanja, laganog odlaska u ništavilo ili smo svjesni da smo se povukli iz ovog smrtničkog kotura?

„Umiranje je iskustvo jedinstveno za pojedinca i njegove voljene“, objašnjava dr. Patrick Steele, specijalista za palijativno zbrinjavanje u Victoria's Palliative Care South East.

“Postoji mnogo više od fizioloških promjena koje doprinose iskustvu umiranja.

Na primjer, ličnost osobe, njeno breme bolesti, podrška porodice i prijatelja, dužina trajanja neizlječive bolesti i njena duhovnost.”

Međutim, postoje određene fiziološke promjene koje se dešavaju, piše New York Post.

soul-leaving-body-1

“Redovni obrasci disanja se mogu promijeniti”, nastavlja on, “ponekad može biti brže od normalnog, a ponekad sporije. U posljednjim danima mogu postojati periodi u kojima postoje dugi razmaci između udisaja. Disanje može postati bučno na kraju života. Ovo je nagomilavanje otpadnih produkata/sekreta tijela. Često je to više uznemirujuće za one koji slušaju nego za pojedinca koji umire.”

Studija objavljena ranije ove godine u Frontiers in Aging Neuroscience otkrila je da mozak može ostati aktivan tokom, a možda čak i nakon trenutka smrti.

Doktori su radili kontinuiranu elektroencefalografiju (EEG) na pacijentu koji je obolio od epilepsije kada je pacijent imao srčani udar i umro tokom procesa.

To im je omogućilo da iscrtaju aktivnost ljudskog mozga tokom smrti i otkrili su ritmove aktivnosti slične vraćanju pamćenja, sanjanju, meditaciji i svjesnoj percepciji.

Ovo, pretpostavio je organizator studije dr. Ajmal Zemmar, neurohirurg na Univerzitetu u Louisvilleu, moglo bi značiti da ideja da nam životi 'bljesnu pred očima dok umiremo, ima uporište.

„Kao neurohirurg, ponekad se nosim sa gubitkom. Neopisivo je teško prenijeti vijest o smrti uznemirenim članovima porodice”, rekao je on za blog Frontier News.

“Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu.”

Ne propustite