POD STRESOM STE I NERASPOLOŽENI STE? Obratite pažnju, nedostaje vam jedan mineral, njegov nedostatak može biti opasan!

Porodica i zdravlje
POD STRESOM STE I NERASPOLOŽENI STE? Obratite pažnju, nedostaje vam jedan mineral, njegov nedostatak može biti opasan!
Nedostatak ovog minerala povezan je sa stresom i lošim raspoloženjem - obratite pažnju na simptome!

Nedostatak ovog minerala povezan je sa stresom i lošim raspoloženjem - obratite pažnju na simptome!

Stres nepovoljno utiče na naše raspoloženje, zdravlje, imunitet i kvalitet života. Istraživanja pokezuju da stres može da iscrpi važne hranljive materije iz našeg organizma.

Riječ je o magnezijumu, ključnom mineralu za naše zdravlje. Nizak nivo magnezijuma takođe nas čini podložnijim osjećanju stresa. Istraživači su ovo nazvali začaranim krugom: Stres smanjuje naš broj magnezijuma, ali moramo imati dovoljno magnezijuma da bismo se borili protiv stresa.

Magnezijum je ključan za zdravlje kostiju, proizvodnju energije, regulaciju šećera u krvi i još mnogo toga, magnezijum je jedan od esencijalnih minerala koji želite da imate na svojoj strani - ali pokazalo se da naš savremeni, stresni način života privlači rezerve našeg tijela.

Takođe, kada vam nedostaje magnezijuma, podložniji ste stresu, razdražljivosti i nepovoljnim promenama raspoloženja. Zato je važno da u jelovniku imamo dovoljno namirnica koje su bogate ovim mineralom, kao što su lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, mahunarke, avokado, crna čokolada, banane i integralne žitarice.

Ukoliko analizom krvi utvrdite da vam nedostaje magnezijum, uz konsultaciju sa lekarom možete uzimati i suplemente.Optimalan nivo magnezijuma u organizmu podstiče normalno funkcionisanje procesa u tijelu, ali i može ublažiti stres, anksioznost i učiniti da imate više energije. Magnezijum nas smiruje na nekoliko načina - inhibira ekscitatorne neurotransmitere koji nas podižu, i aktivira moždane receptore koji nas smiruju.Takođe se pokazalo da smanjuje nivoe hormona stresa, kortizola . Magnezijum se preporučuje i radi sprečavanja glavobolja i jakih migrena koje loše utiču na kvalitet života.

Simptomi nedostatka magnezijuma su:

  •     Umor
  •     Gubitak apetita
  •     Mučnina
  •     Povraćanje
  •     Slabost
  •     Abnormalni srčani ritmovi
  •     Koronarni grčevi
  •     Utrnulost
  •     Mišićni grčevi

Izvor: Sensa

Ne propustite