BEZ IJEDNOG TRIJUMFA: Zmajice nastup na Svjetskom prvenstvu okončale visokim porazom od SAD-a

Košarka
BEZ IJEDNOG TRIJUMFA: Zmajice nastup na Svjetskom prvenstvu okončale visokim porazom od SAD-a
,

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je posljednji susret na Mundobasketu u Australiji i zabilježila novi visok poraz.

U petom kolu grupe A protivnik je bila selekcija SAD-a koja je apsolutni vladar svjetske ženske košarke, a konačan rezultat je bio 121:59 za Amerikanke.

Prva četvrtina ponudila je brzu košarku s obje strane. Naše djevojke nisu griješile toliko kao u prethodnim utakmicama, ali Amerikanke su jendostavno od samog početka pokazale zašto su svjetska sila i prvi period su dobile rezultatom 15:33.

Drugu četvrtinu otvaramo s nekoliko grešaka, naravno Amerikanke to kažnjavaju laganim poenima. Pred kraj četvrtine i mi smo poenima Elez iKnežević napravili seriju 7:0, ali i to Amerikanke brzo prekidaju i odlaze na 51:24, do kraja poluvremena još nekoliko lijepih akcija naših protivnica za 31:63 što je bio rezultat prvog poluvremena.

Treću četvrtinu smo otvorili sa nekoliko lijepih akcija i poena Knežević i Elez, trojku je ubacila i Jones, međutim za brzu u efektnu igru Amerikanki nije bilo odbrane. I u trećem periodu Amerikanke su povećavale svoju prednost i na kraju pomeute četvrtine rezultat je glasio 44:92.

U posljednjoj četvrtini slična igra na parketu, Amerikanke su postizale lagane poene, naše djevojke su se većinom mučile u napadu do konačnih 121:59.

U našoj selekciji najbolja je bila Nikolina Elez sa 19 poena i četiri skoka, dobru rolu je imala i Nikolina Knežević sa 11 poena i tri asistencije. Umorna i vidno iscrpljena Jonquel Jones je susret završila sa sedam poena i deset skokova.

Kod Amerikanki prvo ime bila je Kelsy Plum sa 17 poena i sedam asistencija, Breana Stewart je ubacila 15 poena i dodala sedam skokova.

Naše djevojke su tako historijski nastup na Mundobasketu završile s pet ubjedljivih poraza, iako nas je FIBA prije početka prvenstva smatrala sedmim favoritima.

Novi izazovi za našu reprezentaciju stižu već u novembru kada se nastavljaju kvalifikacije za Eurobasket, gdje smo u dobroj poziciji jer u prva dva kola imamo dva trijumfa među kojima je i pobjeda protiv Belgije.

Ne propustite