ORGINALNI RECEPT ZA KISELE PAPRIKE- BEZ KONZERVANSA I HEMIJE: Dodajte samo KOMADIĆ OVOG, ubija svu gorčinu

Praktična žena
ORGINALNI RECEPT ZA KISELE PAPRIKE- BEZ KONZERVANSA I HEMIJE: Dodajte samo KOMADIĆ OVOG, ubija svu gorčinu
.

Pripremite svježe i potpuno zdrave paradajz paprike.

Dobro ih operite, odrežite peteljke i ostavite da se suše. Zagrijte pećnicu na 100 stepeni Celzijusa pa u njima na sat vremena ostavite priređene oprane staklenke i poklopce s navojima da se steriliziraju, a ako vam je tako praktičnije poklopce možete i prokuhati.

paprike32

Sastojci:  U međuvremenu u većem širokom loncu zakuhajte kiselu otopinu, prema sljedećem omjeru:

Na 3 kg paprike pomiješajte 3 litre vode sa 1 litrom alkoholnog octa, dodajte 10 dag soli, 5 dag šećera. Kad tekućina zakuha dodajte i 1 dl ulja.

Priprema:

Paprike dodajte u lonac sa uzvrelom kiselinom u količini da popune jedan red na površini lonca. Naime, pune su zraka i odmah će isplivati na površinu. Ostavite da se 2 minute kuhaju tako kako su isplivale, a onda ih žlicom ili kuhačom potisnite jednu po jednu kako bi se prevrnule, pa neka se još 2 minuta kuhaju i s druge strane. Kad su skuhane vadite ih kašikom jednu po jednu iz lonca i slažite u staklenke koje ste izvadili iz pećnice. Kad ste skuhali sve paprike i rasporedili ih u staklenke, prelijte ih kiselinom u kojoj su se kuhale, pa u svaklenku dodajte po želji još nekoliko zrna bibera, česan češnjaka i komadić hrena koji će izvući gorčinu iz paprike, ako vam ona smeta.

2

Obzirom da se paprika kiseli cijela, nakon nekoliko sati stajanja u staklenki može “popiiti” i do trećine kiseline, pa će vam gornji slojevi ostati suhi. Zato nakon što se staklenke napunili paprikama, na njih stavite prekrižene drvene štapiće kako biste spriječili da paprike isplivaju na površinu, pa zalijte kiselinom papriku do vrha. Zatvorite poklopcem pa ostavite u pećnici da se hladi do jutra.

paprike1

Do jutra će paprika popiti tekućinu, pa ju naprosto nadoknadite svježe zavritom kiselom pripremljenom po istom omjeru vode, octa, šećera i soli. Vruću tekućinu dolijte u svaku staklenku skoro do vrha, pa potom dolijte i ulja toliko da prekrije cijelu površinu. Dobro zatvorite pokopcem s navojem i premjestite u smočnicu.

(Novi.ba/Dobarzivot.net)

Ne propustite