IZBACILA SAM SO IZ ISHRANE NA MJESEC DANA I SADA SE KAJEM: Malo je reći da sam ŠOKIRANA promjenama, jedno ZAPAMTITE!

Porodica i zdravlje
IZBACILA SAM SO IZ ISHRANE NA MJESEC DANA I SADA SE KAJEM: Malo je reći da sam ŠOKIRANA promjenama, jedno ZAPAMTITE!
-

Nikita Bardvej detaljno je opisala promjene koje je doživjela za mjesec dana, kada je potpuno izbacila so iz ishrane.

Godinama slušamo raznorazne savjete kada su ishrana i zdravlje u pitanju: koliko je potrebno da unosimo vode, da li treba da solimo hranu ili ne, da li je ljuta hrana štetna po naše zdravlje i još mnogo toga...

Ipak, iskustvo iz prve ruke uvijek je najbolje čuti. Tako smo nedavno imali prilike da vidimo šta se dešava ako svakog dana pijete četiri litre vode, a ovoga puta glavni akter je Nikita Bardvej. Ona se bavi fitnesom i često piše o ishrani i zdravlju, a sada je testirala život bez soli.

Kako kaže, odlučila je da izbaci so na mjesec dana, a promjene koje je doživela - nimalo joj se nisu dopale. Evo kako je izgledalo njeno iskustvo:

"Trener mi je govorio da treba da izbacim iz ishrane šećer i so ako stvarno želim da se vratim u formu. I ja sam ga poslušala. Sada se kajem. Naime, odlučila sam da odustanem od soli da bih se oslobodila nadimanja. Sve je počelo kad sam trenera pitala za rešenje problema, a njegova ideja je bila da izbacim so iz ishrane. U startu sam napravila grešku jer nisam pazila na količinu. Umesto da postepeno smanjim unos, ja sam potpuno izbacila so. Natrijum je neophodan za održavanje ravnoteže elektrolita u našem telu i, ako ga nema, naše telo počinje da reaguje. Evo šta se desilo meni...", započela je Nikita.

Grčevi u mišićima
Loše mi je samo kad pomislim na grčeve mišića koje sam imala. Čak i kada sam spavala, od grčeva sam se bukvalno budila vrišteći usred noći. Izgleda da je uzrok bio disbalans elektrolita. Takođe su me ometali u teretani. Imala bih bolove čim bih podigla tegove. Da budem iskrena, jednostavna aktivnost poput trčanja postala je veliki zadatak za mene.

Umor
Obična voda nije dovoljna za naše potrebe za elektrolitom. Bez soli u ishrani, moj balans elektrolita bio je narušen. Stalno sam se osećala umorno. Nivo natrijuma u mom tijelu drastično je opao zbog čega sam povremeno imala vrtoglavicu i osjećala umor. Nakon raspitivanja, saznala sam da je to lako moglo da izazove stanje poznato kao hiponatremija, koje može biti veoma štetno. Da sam nastavila sa ishranom bez soli, moguće je da bi mi zdravlje bilo prilčno narušeno.

Potreba za nezdravom hranom
Ne znam da li je to tačno za sve koji isključuju so iz svoje ishrane, ali meni se desilo. Počela sam da žudim za svim vrstama nezdrave hrane. Sanjala sam da jedem pomfrit ili bilo šta od grickalica, a pica mi je bila posebna želja.

Zaključak
Nakon što sam počela da se suočavam sa ovim problemima, otišla sam pravo kod svoj dijetetičara. Ispostavilo se da nije trebalo to da uradim. Nisam shvatala koliko je svaki mineral važan i koliku ulogu ima za naše zdravlje. Uostalom, postoji razlika između potpunog isključivanja nekog sastojka iz ishrane i ograničavanja njegovog unosa.

Kod ljekara sam se uvjerila da ne treba u potpunosti da se isključuje so. Međutim, važno je izbjegavati je poslije 18 časova da biste spriječili nadimanje. Dakle, na taj način sam riješila svoj problem sa nadimanjem, a ujedno sam i smršala. Glavobolje su se smanjile i više se ne osjećam umorno. Ne zaboravite - ono što je uspjelo nekome koga poznajete, možda neće vama. Svi smo mi različiti i imamo jedinstvene potrebe u ishrani.

(MONDO)

 

Ne propustite