SJAJNA NOĆ ZA BH. FUDBAL U ZENICI: Slavit će se dugo u noć, ostvarili plasman u elitni rang Lige nacija

Fudbal
SJAJNA NOĆ ZA BH. FUDBAL U ZENICI: Slavit će se dugo u noć, ostvarili plasman u elitni rang Lige nacija
.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je veliki trijumf rezultatom 1:0 protiv Crne Gore i tako osvojila prvo mjesto u svojoj grupi druge divizije Lige nacija, što znači i promociju u elitni rang.

Utakmicu je ugostilo krcato Bilino Polje, a navijači obje reprezentacije potrudili su se da sve prođe u fer i sportskom nadmetanju. Pristalice reprezentacije BiH napravile su fantastičnu atmosferu i pružali su podršku Zmajevima tokom svih 90 minuta.

U takvom okruženju izabranici Ivayla Peteva bolje su počeli meč. Susret je otvoren inicijativom bh. nogometaša, ali nije bilo većih prilika na startu. U trećoj minuti izdvaja se pokušaj Edina Džeke nakon kornera, ali je lopta otišla preko gola.

Najopasnija šansa Crnogoraca u prvom dijelu zabilježena je u 17. minuti, ali je udarac Milutina Osmajića odbranio Ibrahim Šehić i loptu pooslao u korner.

U 23. minuti Džeko šutira s distance, ali brani Milan Mijatović, da bi udarac Amira Hadžiahmetovića u 27. minuti "prozujao" pored stative gola Crne Gore.

Bilino Polje je "eksplodiralo" u 31. minuti kada je Ermedin Demirović pogodio nakon ubačaja Miroslava Stevanovića, ali je nakon VAR asistencije poništen pogodak. Prethodio mu je mali ofsajd.

No, ni VAR nije spasio Crnogorce od Ermedina Demirovića u 45. minuti. Napadač Augsburga je odlično reagovao nakon što mu je Džeko prebacio loptu i matirao je golmana gostiju za zasluženo vodstvo. To je bio i rezultat prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme donosi promjenu stanja na terenu. BiH se povukla i svjesno čuvala rezultat, Crnogorci su imali loptu u svom posjedu, ali nisu mnogo prijetili.

U 50. minuti udarac Džeke je izblokiran. Pet minuta kasnije bilo je opasno nakon što je Sead Kolašinac loše intervenisao glavom i predao loptu rivalima, ali je Miralem Pjanić uklizao i sjajno izblokirao udarac jednog od gostujućih nogometaša.

Odličnu šansu imali su Crnogorci u 69. minuti i to iz prekida. Šutirao je Stevan Jovetić silovito pored živog zida iz slobodnog udarca, ali je oprezan bio Šehić na našem golu.

Dvije minute kasnije sjajna kontra naše reprezentacije. Stevanović je ostavio loptu Džeki za šut, ali je naš kapiten odlučio krenuti u dribling te na kraju su se uspjeli vratiti i intervenisati igrači iz defanzivnog reda gostiju.

Uslijedile su dvije odlične šanse da riješimo pitanje pobjednika. Prvo je Demirović s vrha šesnaesterca namučio Mijatovića, a onda je rezervista Kenan Kodro ostao sam na drugoj stativi, uhvatio je polu-volej, ali nije uspio pogoditi mrežu Crnogoraca. Bila je to mat-pozicija.

U posljednjih desetak minuta u potpunosti su Crnogorci kontrolisali igru, što je i razumljivo, dok su Zmajevi, vjerovatno po naredbi selektora Peteva, stali iza lopte i branili rezultat.

Iako je bilo nekoliko vrlo opasnih situacija pred našim golom, rezultat se nije mijenjao tako da su Zmajevi došli do velike pobjede koja nam osigurava prvo mjesto. Nijedna od selekcija ne može nas stići nakon posljednjeg kola i meč u Rumuniji za tri dana možemo odigrati potpuno rasterećeni.

To znači da smo ostvarili veliki uspjeh osvojivši našu grupu u Ligi nacija i u narednoj sezoni igrat ćemo u elitnom rangu protiv najjačih selekcija Evrope.

Ne propustite