OVAJ ZAČIN TREBA SVIM ŽENAMA 40+: Ubrzava metabolizam, snižava pritisak, poboljšava probavu...

Porodica i zdravlje
OVAJ ZAČIN TREBA SVIM ŽENAMA 40+: Ubrzava metabolizam, snižava pritisak, poboljšava probavu...
-

Metabolizam se s godinama mijenja i zato je važno da ishranu prilagodimo životnom dobu. Kajenski biber se posebno preporučuje nakon 40. godine.

Nakon 40. rođendana metabolizam se neminovno usporava. Redovna fizička aktivnost i prilagođena ishrana su ključni kako bi se održalo dobro zdravlje ali i vitka linija. Stručnjaci savjetuju da se u svakodnevnu ishranu uključi jedan začin koji organizmu donosi višestruku korist. Dovoljan je samo jedan prstohvat kajenskog bibera da bise postigao odgovarajući efekat. Ovaj začin umanjuje osjećaj gladi i ubrzava metabolizam, a tajna je u materiji kapsaicin koju sadrži. Višestruke su koristi koje kajenski biber donosi organizmu.

Ubrzava metabolizam

Poslije četrdesete metabolizam se usporava, a zbog horomonskih promjena žena počinje da se goji u predjelu stomaka i bokova. Mršavljenje je sporo i teško, a nutricionisti preporučuju da se u svakodnevnu ishranu uvrsti kajenski biber koji zbog kapsaicina podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava procese varenja i gubitak masnoće. Kajenski biber doprinose bržem varenju i hrane koja je bogata bjelančevinama (meso, riba, piletina…).

Smanjuje osjećaj gladi

Kapsaicin može umanjiti osjećaj gladi i zato se konzumacija kajenskog bibera savjetuje svima koji žele da smršaju.

Snižava krvni pritisak

Brojna istraživanja su pokazala da kapsaicin opušta krvne sudove i smanjuje nivo krvnog pritiska. Takođe štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.

Poboljšava probavu

Zdrave životne navike i namirnice ne opterećuju stomak. Kajanski biber je odličan za regulisanje probave.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite