5 GREŠAKA KOJE SVI PRAVE KADA MIJESE TIJESTO: Pokušajte da ih izbjegnete i napravićete najljepša peciva

Objavljeno:23.09.2022 - 16:19
A A A Times Arial

U nastavku teksta saznajte kojih to 5 grešaka ne smijete da napravite ako želite da vam testo uspe.

Miješenje testa nije jednostavan proces i ne uspjeva svakoj domaćici iz prvog pokušaja. Postoji mnogo recepta koji nas uče kako da napravimo mekano tijesto koje će da uspe čak i ako niste iskusni u kuhanju, ali pročitajte i koje su to greške koje dovode do toga da tijesto ne uspije, a dešavaju se i najboljima. 

1. Кvasac

Neiskusne domaćice često stavljaju previše kvasca kada mese tijesto. Vodite računa o tome jer to kvari ukus peciva, a može da se desi i da počne da se mrvi. Upotrebite tačnu količinu kvasca koja je navedena u sastojcima. 

2. Vrijeme

I najmanje kašnjenje utiče na ukus peciva ili hljeba. Ako tijesto ostane 20 minuta duže nego što bi trebalo, ono se neće ispeći dobro.

3. Ulje

Nemojte da zaboravite da stavite ulje u tijesto. Neki vjeruju da tako peciva, hljeb... brže postaju bajati i da se lakše mrve, ali to nije tačno. Ulje čini tijesto boljim i ukusnijim.  

4. Brašno

Nemojte odmah da dodajte cijelu količinu brašna u tijesto. Ono se dodaje postepeno kako bi mogli da ocijenite da li je testo dobro.  

5. Gluten

Prilikom kupovine brašna obratite pažnu da li sadrži dovoljno glutena, jer je on odgovoran za spajanje sastojaka. Nizak procenat glutena dovodi do činjenice da je potrebno više brašna, a onda vam tijesto definitivno neće uspeti. 

Izvor: Stvar ukusa