Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Aktuelno
Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje
,

Prvu dugoročnu prognozu za zimu objavio je meteorološki servis Severe Weather Evrope, gdje su se fokusirali na model ECMWF iz Evrope.

- Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 posto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena - napominju iz SWE-a.

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati "pouzdanom" budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

Što se tiče prognoze oborine, Evropa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu oborine za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze snježnih padavina, nad Evropom se bilježe prvenstveno ispodprosječne količine snijega. Fotografija ispod prikazuje prosječnu visinu snijega za februar, koja je posljednji zimski mjesec. 

w873

Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti

FOTO: AGENCIJE

Vidi se da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvijek ima malo snježnog pokrivača. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od prosjeka u većem dijelu sjevernog i sjeveroistočnog dijela kontinenta te dijelu centralne Evrope. S druge strane, prosječne temperature očekuju se nad zapadnim predjelima.

To sugerira da može biti razdoblja s više hladnih fronti i hladnijim danima na zapadu kontinenta.

U centralnoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosječna količina padavina. Više padavina očekuje se nad južnim dijelovima kontinenta. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snježnih padavina nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama oborina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.

Ne propustite