OVAKO ITALIJANI PRIPREMAJU ČUVENU MARKIZU: Zbog dva trik sastojka fil je još ukusniji, a torta kremastija (VIDEO)
Markiza torta je jedna od najpopularnijih, pa zato isprobajte i italijanski recept.
Markizu su pravile sve domaćice u staroj Jugoslaviji, jer je jedna od najjednostavnijih, ali i najukusnijih. Djeca je obožavaju jer se sastoji od keksa i čokolade, pa je često bila posluživana i kao rođendanska torta. Nekada su jaja bila proverena, pa se fil nije kuvao, ali sada je ipak bolje da ga skuvate. Neće vam oduzeti puno vremena, a dobićete poslasticu kojoj niko neće reći ne.
Sastojci:
300 g piškota
250 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
1 kašika nutele
čokolada
Za fil:
2 jajeta
8 g vanilin šećera
80 g šećera
100 g brašna
500 ml mlijeka
100 g čokolade
70 g pudinga
125 putera
Priprema:
U šerpi pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa umutite. Dodajte brašno i mleko i dobro sjedinite. Kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje, pa dodajte čokoladu i nastavite da miješate dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa dodajte šlag u prahu i puter sobne temperature i dobro umutite. Piškote umočite u mlijeko, pa poređajte po dnu i ivicama kalupa prečnika 24 cm koji ste obložili providnom folijom. Sipajte fil preko. Zatvorite piškotama umočenim u mleko i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru preko noći. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte nutelu i sjedinite mikserom. Premažite cijelu tortu i dekorišite rendanom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa