Burna debata: Evo šta su do sada poručili Bećirović, Izetbegović i Hadžikadić

Bosna i Hercegovina
Burna debata: Evo šta su do sada poručili Bećirović, Izetbegović i Hadžikadić
.

Federalna televizija ugostila je kandidate za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića.  

Kandidat SDA Bakir Izetbegović je, između ostalog, istakao kako se izlila snaga iz Bosne i Hercegovine.

- Najzdraviji, radno sposoban dio stanovništva sa djecom je napustio BiH i to traži posebnu brigu. Međutim, mojom apelacijom Ustavnom sudu ja sam spasio 700.000 državljanstava. Zimu sam proveo po dijaspori nagovarajući ljude da investiraju u BiH i da glasaju za koga god hoće, ali da pomognu ljudima u RS, da ne ostavljaju taj dio BiH. I vrlo rado ću sarađivati sa gospodinom Hadžikadićem, s obzirom na njegovu poziciju i na veze koje ima. Ako ja budem član Predsjedništva, ja Vas pozivam na kafu da se dogovorimo i da upravo Vi radite na ovim stvarima.

Kandidat Platforme za progres Mirsad Hadžikadić ističe da će razgovarati sa bilo kim, o bilo čemu, sve što je u interesu BiH.

- Mi možemo i trebamo da na svaki mogući način vidimo kako da uključimo sve koji mogu da nam pomognu. Dijaspora je jedan od tih elemenata.

Izetbegović naglašava da Milorada Dodika ne mogu zaustaviti ni on ni Denis Bećirović ni Mirsad Hadžikadić.

- Njega treba da kontrolira pravosuđe i da ga sankcionira međunarodna zajednica. Crna lista nije ništa. Evo ga ovih dana sa Putinom dok se razara, dok ginu mladi Ukrajinci. 

Kandidat SDP-a Denis Bećirović kaže da su strateški vanjskopolitički prioriteti BiH punopravno članstvo u NATO i EU.

- To nije samo proklamacija, mi cijelo društvo moramo prilagođavati standardima i principima EU i NATO-a. To mora biti iskreno opredjeljenje. Razlika u određenim gledanjima između mene i kolege Izetbegovića kada je riječ o NATO-u je što ja mislim da je to pitanje za državne organe BiH koji to moraju provoditi, dok Izetbegović nekada ima izjave da pojedini narodi odlučuju o tome hoćemo li mi u NATO ili nećemo.

Izetbegović odgovara da se ne možemo ubrzano kretati na NATO putu ako imamo otpore kakve radi Milorad Dodik.

Izvor:Avaz

Ne propustite